O singura taxa auto platita

Magazin Salajean 19 ianuarie 2007 0

O singura taxa auto platita

Doar o singura taxa speciala de prima inmatriculare a fost platita, dupa trecerea a 19 zile de la intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, in care se prevede aplicarea unei asemenea taxe pentru orice autoturism sau autovehicul nou sau second-hand introdus in circulatie.

Este vorba de o persoana din Jibou, care si-a adus un Opel Astra, de o capacitate de 1.666 cmc, cu nivelul de poluare Euro 4 si anul de fabricatie 2005. Valoarea taxei speciale de prima inmatriculare platita de catre posesorul autoturismului a fost de circa 2.800 lei, la care a aplicat TVA, ajungandu-se, in final, la o valoare de circa 1.000 de euro.

Insa, dupa aplicarea normelor de aplicare a noului Cod Fiscal, problemele incep sa apara in segmentul autoutilitarelor cu o capacitate mai mica de 3,5 tone. Daca initial se prevedea excluderea de la taxe a acestui autovehicul, odata cu aparitia normelor, si posesorii acestor masini sunt obligatie sa plateasca taxa, indiferent de faptul ca autovehiculul a fost achizitionat in cursul anului trecut, cu plata accizelor cu tot.

Pe de alta parte, sperantele in reducerea sau chiar eliminarea acestei taxe vor ramane doar la stadiul de sperante. In sedinta de Guvern de miercuri s-a decis ca nivelul acestei taxe sa fie stabilit doar dupa ce reprezentantii Ministerului Finantelor vor purta discutii cu expertii Comisiei Europene. Reamintim faptul ca normele UE interzic statelor membre sa introduca taxe prin care sa fie discriminate produsele altor tari, in competitia de pe piata cu produsele similare autohtone.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »