O sălăjeancă stabilită în Germania face acte caritabile pentru nevoiaşii din comuna în care a copilărit

Plecată în străinătate în urmă cu mai mulţi ani, Petruţa-Ramona Bauer, o sălăjeancă de 36 de ani, îşi dedică timpul liber ajutorărilor celor nevoiaşi din comuna Chieşd, în care a copilărit. Mutată în Germania în urmă cu 14 ani, acolo unde şi-a întemeiat o familie, Petruţa a simţit că trebuie să întindă o mână de ajutor persoanelor mai puţin favorizate de soartă, după ce a dat peste un apel făcut pe Facebook pentru o familie sărmană. Pentru că numărul celor care au oferit sprijin oamenilor respectivi, sălăjeanca a decis să se orienteze spre alte cazuri sociale. „Am luat legătură cu o mai veche prietenă din Sighetu Silvaniei, care lucrează ca asistent social la Primăria Chieşd şi am rugat-o să îmi spună despre câteva familii cu probleme, care ar avea nevoie de ajutor. Am dorit să mă orientez în special către cele cu copii”, ne povesteşte tânăra.

Se întâmpla în luna martie a acestui an, când Petruţa Baurer a reuşit să-şi mobilizeze prietenii din Germania şi, cu sprijinul a două fundaţii din Germania – Herzenstiere-Europa e.V. Gerolsbach şi Heimatstern e.V. München – a făcut rost de banii necesari pentru a face lumină în casa unei familii cu patru copii din Chieşd. „Cei şase membri ai familiei Lingurar locuiau într-o cameră fără curent, pusă la dispoziţie de Primărie. Copiii îşi făceau temele la lumina lumânării…”, spune femeia, care şi-a trasat ca obiectiv să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a colecta 800 de euro, sumă necesară pentru introducerea curentului electric. Graţie donaţiilor făcute de oameni cu suflet din Germania, în luna iulie a acestui an, sălăjeanca făcuse rost de toţi banii, care s-au dovedit a fi suficienţi pentru a racorda la reţea şi alte două familii din vecini.

A fost primul demers din ceea ce avea să se transforme într-o amplă campanie de ajutorare a oamenilor nevoiaşi. Alături de cele două asociaţii umanitare şi de persoane binevoitoare din Germania, Petruţa a ajutat copii din unităţile de învăţâmânt din comună, familii cu situaţii materiale precare, vârstnici care trăiesc de pe o zi pe alta. „Nemţii sunt cei care au ajutat mai mult, dar şi persoane de cetăţenie română care locuiesc în Germania, dar pe care le pot număra pe degete”, subliniază Petruţa, care a venit în sprijinul a 15 copii din sat oferindu-se toate cele necesare pentru a începe cum se cuvine anul şcolar, a donat dulciuri, alimente, jucării, obiecte de igienă şi haine pentru familii nevoiaşe, dar şi pentru micuţii de la grădiniţă şi de la şcoală. De asemenea, la dispensarul medical din centrul de comună a trimis un scaun cu rotile, iar în zilele care urmează, vor ajunge şi trei seturi de cârje, pentru vârstnicii care se deplasează cu greutate.

Din dorinţa de a găsi şi alţi oameni cu suflet dispuşi să-i ajute pe cei nevoiaşi, Petruţa şi sora ei, Dana, care locuieşte în România, au creat o pagină pe Facebook – „Donații – Spenden – Donations”, unde sunt promovate atât cazurile sociale, cât şi activitatea caritabilă pe care cele două o desfăşoară.
Următorul proiect va viza câinii fără stăpân din Zalău, luaţi de pe străzi şi duşi la Ecarisaj, unde, dacă nu sunt adoptaţi, sunt eutanasiaţi.

Leave a Comment