O noua conducta de gaz va traversa Salajul

Magazin Salajean 10 ianuarie 2008 0

O noua conducta de gaz va traversa Salajul

In acest an, compania de stat Transgaz va demara lucrarile de executie a unei noi magistrale de gaz ce va strabate judetele Salaj si Cluj. Lungimea conductei va fi de circa 75 de kilometri, intre localitatile Jibou (Salaj) si Gilau (Cluj), valoarea totala a investitiei fiind de aproximativ 11 milioane de euro.

Licitatia privind etapa de constructie a conductei de transport a gazelor naturale a fost adjudecata in decembrie 2007 de un consortiul de firme al carui lider este Trustul de Instalatii Montaj si Constructii (TIM) Cluj. Aceasta etapa are in vedere lucrari doar pe raza judetului Salaj, pe distanta dintre Jibou si Petrind (localitate situata la limita judetelor Cluj si Salaj), pe o lungime de circa 51 de km.

Lucrarile pe raza judetului Salaj vor demara cel mai probabil in cursul lunii februarie, totul depinzand de starea vremii. Avand in vedere ca termenul de executie prevazut prin contract este de 6 luni de la intrarea pe teren, speram sa finalizam lucrarile pana la sfarsitul lunii august, a declarat ieri Mircea Irimus, directorul TIM Cluj.

Pentru conducta de gaz pe distanta Petrind-Gilau, ceea ce reprezinta a doua parte a lucrarii, de circa 25 de kilometri, urmeaza sa aiba loc o negociere directa cu castigatorul primei licitatii, respectiv consortiul constituit din TIM Cluj, Intreprinderea Montaj Instalatii Baia-Mare, Antrepriza Montaj Instalatii Baia-Mare si Amarad Arad.

Necesitatea realizarii unei asemenea investitii este data, pe de o parte, de faptul ca traseul pe care il va avea conducta in Salaj este descoperit din punct de vedere al alimentarii cu gaz, iar pe de alta parte, conducta care alimenteaza in prezent municipiul Cluj Napoca nu mai face fata dezvoltarii metropolei transilvane. Realizarea celui de- al doilea tronson, intre Petrind si Gilau, va rezolva problema presiunii gazului pe tot cuprinsul municipiului Cluj-Napoca si in localitatile invecinate, apreciaza Mircea Irimus.

Compania de stat Transgaz Medias, beneficiarul investitiei, are in administrare o retea de transport a gazelor naturale cu o capacitate de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi/an, din care mai mult de 11.000 de kilometri reprezinta magistrale de transport.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »