O mana de ajutor pentru producatorii de lapte loviti de criza

Magazin Salajean 1 aprilie 2010 0

O mana de ajutor pentru producatorii de lapte loviti de crizaProducatorii de lapte afectati de criza vor fi sprijiniti de stat cu sume cuprinse intre 200 de euro si 2.400 de euro de exploatatie, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Bugetul necesar in aceasta directie depa-seste 5 milioane de lei, banii urmand sa fie distribuiti la solicitarea fermierilor care depun cererea la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Beneficiarii trebuie sa fie persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale si sa fie inscrisi in sistemul cotelor de lapte la APIA, ca producatori cu cote de livrari lapte pentru 2008-2009. In plus, ei trebuie sa demonstreze ca sunt detinatori de cota la data de 31 martie 2010 si sa fi produs mai mult de 10 tone de lapte in anul anterior. Sprijinul poate ajunge si in buzunarele persoanelor fizice neautorizate, cu conditia sa se autorizeze pana la termenul limita de depunere a cererilor, respectiv 30 aprilie 2010.

Fiecare producator va primi o suma calculata conform cotei individuale de livrari la data de 31 martie, pentru anul de cota 2008-2009. Spre exemplu, cel care a livrat o cantitate intre 10 si 20 de tone va incasa 200 de euro pentru exploatatie, iar fermierul care a livrat intre 200 si 500 de tone, se va alege cu 2.000 de euro.Producatorii care livreaza anual cantitati de lapte intre 20 si 200 de tone reprezinta baza productiei, specifica majoritatii zonelor rurale din Romania. Acestia isi realizeaza venitul necesar din activitatea de productie si sunt cei mai expusi crizelor economice si financiare, se mai arata in proiectul de hotarare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »