O intoxicatie masiva a omorat 19 caini si doua pisici

Magazin Salajean 29 februarie 2008 0

O intoxicatie masiva a omorat 19 caini si doua pisiciRabia continua sa dea batai de cap salajenilor, alte trei noi focare fiind depistate, in ultimele zile, in localitatile Starciu, Horoatu Crasnei si Criseni. Daca in primele doua situatii, echipele Directiei Sanitar Veterinare (DSV )Salaj au reusit sa ia toate masurile care se impun, la Criseni lucrurile au fost mult complicate de faptul ca vulpea bolnava a fost descoperita langa groapa de gunoi, zona in care lucreaza 12-14 persoane si circula numerosi caini. Mircea Martin, directorul DSV Salaj, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca desi vulpea bolnava nu a fost gasita in incinta deponiei, masurile ce se impun in cazul acestei epizootii au trebuit extinse si la persoanele amintite anterior, la cainii ce populeaza groapa de gunoi si la animalele din gospodariile din imprejurimi.

Avem alte trei noi focare de rabie in judet, descoperite in localitatile Starciu, Horoatu Crasnei si Criseni, fiecare cu specificul lui. In primele doua cazuri, s-au luat masurile ce se impun, dar la Criseni, unde este amplasata cea mai mare rampa de gunoi din judet, masurile au trebuit sporite, intrucat zona este populata de o sumedenie de caini fara stapan, pe care nu-i putem prinde. In plus, aici lucreaza si 12-14 persoane, care au trebuit vaccinate, dat fiind ca vulpea a putut imprastia pe o suprafata mare virusul respectiv (prin saliva si excremente, n.r.), iar oamenii ar fi putut ajunge in contact cu el. La fel s-a procedat si cu animalele din gospodariile din imprejurimi, a spus directorul DSV Salaj.

Potrivit sursei citate, echipele DSV Salaj au luat legatura cu Primaria Zalau si Primaria Criseni, pentru ca personalul ce lucreaza la Adapostul de caini sa prinda toti cainii comunitari din zona deponiei pentru a fi sacrificati.

De asemenea, a fost anuntata si Autoritatea pentru Sanatate Publica Salaj, pentru a deschide o ancheta in cazul celor 14 angajati din deponie.

Pe langa cele trei noi focare ale acestei boli, Mircea Martin a spus ca in Salaj mai sunt alte patru suspiciuni de rabie, in localitati diferite fata de cele amintite anterior (Lupoaia, Voivodeni, Dragu si Mal), dar ca abia saptamana viitoare se va sti daca boala se confirma sau nu.

Reamintim ca, pana acum cateva zile, judetul avea 16 focare active de rabie, toate fiind cauzate de animale provenind din mediul silvatic.

Alta situatie ciudata a fost constatata in Valcau, unde in decurs de doar trei zile au murit 19 caini si doua pisici. Cum era de asteptat, specialistii Directiei Sanitar-Veterinare Salaj au pus si acest caz pe seama rabiei. Directorul Martin a declarat, insa, ca aceasta varianta a fost infirmata de faptul ca pisicile si cainii aveau administrat vaccinul antirabic, concluzia finala fiind ca animalele au murit intoxicate. Ne-am confruntat cu o situatie mai deosebita, in ultimele trei zile, in Valcau, unde au murit 19 caini si doua pisici. La inceput, specialistii deplasati la fata locului au crezut ca este vorba de un focar de rabie, dar cum animalele fusesera vaccinate antirabic anterior, s-a infirmat suspiciunea de turbare. Dupa efectuarea analizelor, s-a constatat ca este vorba de o intoxicatie masiva, iar pentru a se elucida cazul, am anuntat organele de politie. Cazul este in cercetare, a spus directorul DSV Salaj. Potrivit sursei citate, situatia este cu atat mai ciudata cu cat au murit doar animalele dintr-o anumita parte a localitatii. Animalele au decedat la 10-12 ore de la declansarea simptomelor. Simptomele erau prurit si voma cu sange, iar numarul mare de cazuri pe un areal restrans indica o intoxicatie masiva. In momentul de fata, nu ni s-au mai semnalat cazuri noi, a spus Mircea Martin.

Tot mai multi cai bolnavi de leucemie

Un alt punct abordat in conferinta de presa de ieri a privit efectivele de cabaline din Salaj afectate de anemie infectioasa (leucemie, n.r.). Micea Martin a declarat ca 10 la suta din efectivul cailor detinuti de salajeni sunt afectati de aceasta boala, numarul cailor depistati pozitiv pana acum in judet fiind de peste 750. In Salaj, exista 753 de cai bolnavi de anemie infectioasa, din care 47 de exemplare au fost depistate pozitiv pentru aceasta epizootie in anul 2008. Dupa cum evolueaza lucrurile, in decembrie 2008 vom avea catre 100 de animale noi bolnave de anemie. Este foarte mult, iar pericolul cel mai mare este ca aceste animale sunt raspandite in tot judetul si nu doar intr-un anumit perimetru, fapt ce duce mereu la cazuri noi. Daca ar fi vorba de animale bolnave intr-un areal restrans, am sti macar ca boala nu se raspandeste, a spus Mircea Martin.

In Salaj exista 11.000 de exemplare cabaline pentru care DSV Salaj a demarat o campanie de recoltare de sange, in vederea efectuarii de analize. Pana acum, 40 la suta din probe au fost recoltate, urmand ca in saptamanile urmatoare, campania de recoltare de probe sa fie finalizata, a spus Mircea Martin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »