O cariera fara viitor – munca la negru

Magazin Salajean 8 octombrie 2010 0

O cariera fara viitor - munca la negru

Munca la negru incepe sa se transforme in cariera in randul angajatorilor salajeni. Criza economica, dublata de cresterea fiscalitatii, obliga firmele sa adopte masuri extreme. Pe langa alte artificii de evaziune fiscala, munca fara forme legale reprezinta una din solutiile de avarie. Daca angajatorul are numai de castigat, angajatul pierde enorm pe termen lung. Unii angajati, constienti de riscul la care se supun, au ajuns sa isi parasca angajatorii.

Doar in luna septembrie, inspectorii de munca au prins muncind la negru, pentru patronii firmelor salajene aproximativ 40 de persoane, zece dintre acestea fiind persoane straine fara drept de munca in tara. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, Mariana Pop, in cursul lunii septembrie, au fost controlati 138 de agenti economici. La noua dintre acestia au fost identificate 30 de persoane care lucrau fara forme legale de angajare, patronii fiind astfel sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 90.000 de lei. De asemenea, un alt agent economic a fost sanctionat cu amenda in valoare de 15.000 de lei pentru primirea la munca a zece straini care nu detineau autorizatie sau permis de sedere in scop de munca in tara, a declarat purtatorul de cuvant.

Potrivit acestuia, inspectorii au controlat si 98 de unitati daca respecta prevederile legale privind securitatea si sanatatea in munca. Trei agenti economici au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 15.000 lei, pentru neasigurarea echipamentelor tehnice care sa nu prezinte pericol pentru securitatea lucratorilor, neintocmirea documentatiei referitoare la activitatile desfasurate pe santier conform HG nr.300/2006 si pentru nedepunerea autorizatiei pentru detinere si utilizare materiale explozive organului care a emis-o la incetarea acestei activitati.

In fapt, munca la negru reprezinta o alternativa profitabila pentru unii agenti economici din judet. De multe ori, muncitorul cade la pace cu angajatorul si prefera sa lucreze fara forme legale, totul pentru a obtine un salariu mai bun. De asemenea, salariatii care au deja incheiate contracte de munca primesc oficial salariu minim pe economie si agentul economic mai completeaza venitul lunar cu o suma la negru. In alte situatii, lucratorul care este beneficiarul unor indemnizatii sau al altor ajutoare financiare din partea statului, cu acceptul patronului, lucreaza in continuare. Inspectorii muncii au identificat mai multe aspecte prin care se manifesta munca la negru: intelegerea dintre angajator si angajat, sustragerea angajatorului de la obligatia de a inregistra contractele de munca individuale incheiate cu angajatii, neintocmirea formelor legale de angajare pentru perioada de proba, respectiv folosirea in mod ilegal a fortei de munca ziliera sau sezoniera.

Gradul de pericol social al faptei este crescut, avand in vedere ca lucratorii care desfasoara activitati fara forme legale sunt lipsiti de beneficiul sistemului de asigurari sociale si de sanatate, pe care il confera munca in baza unui contract individual de munca incheiat cu angajatorul. Pe de alta parte, se inregistreaza si o vina a angajatului, care din cauza lipsei locurilor de munca, provocata de climatul economic actual, este determinat sa accepte obtinerea de venituri indiferent de valoarea acestora sau de riscurile la care se expune lucrand fara contract individual de munca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »