O, brad luxos!

Magazin Salajean 19 decembrie 2006 0

O, brad luxos!Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar primul lucru pe care romanii il cumpara in aceasta perioada este bradul. Oferta va fi variata si iarna aceasta. De la Ocolul Silvic, din piata, supermarket sau chiar de pe internet, pomii de craciun, naturali sau din plastic au preturi care pornesc de la cateva zeci de mii si pot ajunge la cateva sute de mii.

Anul acesta, Directia Silvica (D.S.), Zalau va scoate la vanzare in jur de 4.000 de molizi, care, in opinia directorului Dorel Oros, nu sunt foarte cautati. Desi Ocolul Silvic are in dotare 4.000 de molizi, nici o firma autorizata pentru comercializarea acestora nu s-a aratat interesata de oferta. Dorel Oros, directorul D.S Salaj, a sustinut ca, in cazul in care nici o firma nu va fi interesata de oferta facuta de Ocolul Silvic, molizii vor fi valorificati la ocoalele silvice din Simleu Silvaniei, Ileanda, Jibou, Cehu si probabil si din municipiul Zalau.

Procurarea pomilor de Craciun se poate face si prin intermediul ocoalelor silvice, la preturi cuprinse intre 9 si 150 RON, pentru un molid. Pomii de peste trei metri sunt considerati comenzi speciale si vor avea alte preturi, care vor fi stabilite de comitetul directoral fiecarei directii silvice. Totodata, brazii mai pot fi achizitionati si din pietele agroalimentare, din raza orasului, dar si in alte locatii. Pentru a fi la curent cu preturile de pe piata, in ceea ce priveste comercializarea brazilor, am batut orasul in lung si in lat. Astfel, am aflat ca preturile variaza intre 10 si 150 RON, in functie de marime.

Trist, dar adevarat

Am observat cativa pensionari, care se apropiau cu inima stransa de comercianti, intreband cat ar trebui sa scoata din buzunarul lor, pentru a-si achizitiona un pom de Craciun. Multi dintre ei plecau mai departe asa cum veneau, deoarece bugetul nu le permitea sa-si cumpere un brad. Stand de vorba cu o parte din ei, mi-au spus cu vocea tremuranda ca, din pensiile de mizerie pe care le primesc luna de luna, nu-si pot permite luxul de a avea un brad, multumindu-se doar cu o creanga de brad.

Hotii, luati in vizor

Cum afacerile in acest sezon sunt profitabile, cei care vor fi prinsi la furat de brazi vor avea un cadou de la Mos Craciun. Acestora li se vor intocmi dosare penale pentru infractiunea de taiere a materialului lemnos, riscand pedeapsa cu inchisoarea.

Totusi nu toata lumea opteaza pentru brazi naturali. Verzi sau argintii, mici sau mari, dar mult mai scumpi, brazii din plastic au invadat deja magazinele. Multi dintre zalauani opteaza pentru astfel de chinezarii, deoarece acestia pot fi folositi si anul viitor, si nici nu fac mizerie. Iata cateva preturi estimative: – instalatie electrica: de la 4,5 la 35 RON; globurile: – intre 7 bani si 6 lei, iar beteala intre 1 leu si 3 lei. Cu alte cuvinte cel mai ieftin brad impodobit ajunge la 50 RON, iar cel mai scump la 5 milioane RON.

Pietele, luate la control

Incepand de ieri, 18 decembrie, la nivelul fiecarui comisariat judetean al Garzii Nationale de Mediu au fost constituite echipe mixte de control ce vor verifica legalitatea exploatarii, achizitiei si comercializarii brazilor de Craciun. Actiunea vizeaza prevenirea si combaterea faptelor ilegale in legatura cu recoltarea, transportul si comercializarea materialelor lemnoase.

Conform Legii 265/2006 privind protectia mediului, sanctiunile aplicate pentru nerespectarea obligatiilor proprietarilor si detinatorilor cu orice titlu ai padurilor, ai vegetatiei forestiere, referitoare la exploatarea si comercializarea resurselor padurii, sunt cuprinse intre 5.000 – 10.000 RON pentru persoane fizice. Pentru persoane juridice sanctiunile sunt cuprinse intre 30.000 – 60.000 RON.

Vox Populi

Aurica Buruianu, 53 de ani, pensionara: Nu ma feresc sa spun, eu nu mi-as putea permite un brad de un milion, nici vorba de asa ceva. Sunt brazi frumosi, nu pot contesta acest lucru. Parerea mea este ca, in Zalau, nivelul de trai nu este atat de ridicat incat sa-ti poti permite asemenea lux. Nici salariile, nu sunt atat de mari, de pensii nici nu mai vorbim, asa ca noi, oamenii de rand, nu ne permitem sa cheltuim un milion doar pentru un pom de Craciun. Poate institutiile isi pot permite, insa noi, restul, nu.

Maria B., 60 de ani, pensionara: Preturile la brazi sunt foarte ridicate; eu cu sotul meu nu ne putem permite sa ne cumparam un brad la un asemenea pret. La pensiile pe care le primim luna de luna, abia daca ne putem descurca in viata de zi cu zi. Avem pensii foarte mici, in concluzie; nu ne permitem decat in functie de buget. O sa ne cumparam si noi un bradut, dar sper sa gasim unul la un pret acceptabil.

M. I., 45 ani, muncitor: Eu sunt de parere ca preturile la brazi vor mai scadea pana de sarbatori. In momentul de fata, eu nu pot sa-mi permit un brad in valoare de un milion. Mi se pare un pret exagerat, poate pentru aceia care castiga zeci de milioane isi pot cumpara, eu insa ma rezum la unul de 30 RON.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »