O banca din Zalau, obligata sa pasuiasca sase luni un client somer

Magazin Salajean 25 octombrie 2010 0

O banca din Zalau, obligata sa pasuiasca sase luni un client somer

Un somer din Zalau, restantier la plata ratelor, a reusit sa castige in instanta razboiul cu banca reclamata, primind o perioada de gratie. Si anume, omul nu va da niciun leu bancii pana cand instanta nu va stabili daca actul aditional de la imprumut are sau nu clauze abuzive. Decizia surprinzatoare a Tribunalului Salaj, unde s-a judecat cauza, a pus pe jar mediul bancar din intreaga tara.

Sentinta civila pronuntata de Tribunalul Salaj este foarte clara: Se dispune suspendarea obligatiei de plata a ratelor scadente si dobanzii aferente contractului de credit. Insa suspendarea platii ratelor decisa de tribunal este temporara, doar pana in momentul in care o instanta de judecata va transa fondul problemei, adica va stabili cine are dreptate in procesul principal, in care clientul a reclamat banca. Avocatii spun ca aceasta sentinta i-ar putea ajuta nu doar pe clientii nemultumiti de actele aditionale, ci si pe romanii tot mai numerosi care pur si simplu nu-si mai pot achita creditele. In realitate, acesta este si cazul zalauanului care, inainte de a primi noile reglementari stipulate in actele aditionale la contractul de credit, si-a pierdut jobul, aflandu-se astfel in imposibilitatea achitarii ratelor scadente si dobanzii aferente contractului.

Avocatul Gheorghe Piperea, de la o agentie de avocatura din Bucuresti, ne-a declarat, vineri, ca acest caz este un pas important in lupta dintre clientii nemultumiti si banci. In data de 26 august, un cetatean din Zalau a intentat un proces impotriva BCR Sucursala Salaj, reclamand ca noile reglementari incheiate prin actele aditionale la contractul de credit sunt ilegale. In urma cu cateva zile, Tribunalul Salaj a dat sentinta, printr-o ordonanta presedintiala, ca reclamantul sa fie scutit, temporar, de la obligatia de plata a ratelor scadente si dobanzii aferente contractului de credit incheiat la respectiva institutie bancara, a declarat avocatul Piperea.

Instanta si-a bazat decizia pe prevederile Codului de Procedura Civila, care prevede ca, o perioada de sase luni, respectivul restantier nu va plati bancii nimic, iar banca nu poate sa-i perceapa dobanzi sau penalitati.

Aceasta decizie insa a pus pe jar mediul bancar, sentinta Tribunalului putand schimba radical rezultatul luptei dintre banci si clientii nemultumiti. Reprezentantii bancherilor sustin ca oricum datoria zalauanului se acumuleaza, iar respectivul client, pana la urma, tot va trebui sa plateasca. Potrivit acestora, probabil este vorba despre un caz izolat al unei instante care poate decide suspendarea temporara a platii ratelor pana la judecarea pe fond a unei cauze.

Doar la nivelul judetului Salaj, de la intrarea in vigoare a Ordonantei 50/2010, au fost depuse la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj peste 150 de reclamatii impotriva institutiilor bancare. Potrivit directorului institutiei, Claudiu Silaghi, plangerile depuse de reclamanti vizeaza patru banci din Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »