Nume sonore pe lista beneficiarilor programului Casa Verde

Magazin Salajean 6 octombrie 2010 0

Nume sonore pe lista beneficiarilor programului Casa Verde

118 salajeni din cei 210 care au solicitat subventii in cadrul programului Casa Verde au fost declarati eligibili de catre Agentia Fondului de Mediu (AFM). In buzunarele acestora vor ajunge peste 700.000 de lei, pentru achizitionarea de instalatii de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, respectiv panouri solare. Alte trei dosare depuse de catre salajeni au fost respinse, din cauza unor probleme legate de extrasul de carte funciara.

In lista celor 118 norocosi se regasesc nume sonore din Salaj. Printre cei care au cerut si au si primit subventia de 6.000 de lei pentru cumpararea panourilor solare se numara sotia primarului Radu Capilnasiu, viceprimarul Sojka Atila, seful Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Iosif Ghiurca, fostul deputat PSD Salaj si ex-director al Casei Judetene de Pensii, Filonas Chis, dar si primarul comunei Crasna, Pop Emeric.

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, judetului i-au fost alocati prin Casa Verde 1,26 milioane de lei, suma epuizata inca din prima luna de derulare a programului, motiv pentru care oficialii institutiei au intocmit o lista de asteptare. In urma unei redistribuiri, Salajul a mai primit 419.000 de lei, suficienti pentru asigurarea suvbentiilor pentru alte 70 de sisteme energetice bazate pe panouri solare, astfel ca persoanele interesate pot depune in continuare dosare.

Pana in acest moment, la APM Salaj au fost depuse 259 de cereri pentru subventionare.

Mai mult de jumatate dintre solicitantii de subventii sunt din Zalau, circa 16 la suta, din Crasna, iar diferenta, din alte localitati. 228 de salajeni cer fonduri pentru a-si monta panouri solare, 30 vor sa-si achizitioneze centrale termice pe baza de peleti, brichete ori rumegus, in timp ce subventia pentru pompele de caldura a trezit interesul unei singure persoane.

Pana in prezent, AFM a publicat numele a aproape 2.900 de norocosi care vor beneficia de astfel de subventii. Prin programul Casa Verde, persoanele care vor sa-si inlocuiasca sistemele traditionale de incalzire cu unele ecologice pot primi de la stat subventii de maxim 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura si cel mult 6.000 de lei pentru achizitia panourilor solare si a centralelor cu peleti si rumegus. Solicitantii fondurilor ajung in posesia banilor doar dupa ce finalizeaza lucrarea si depun factura aferenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »