Numarul somerilor salajeni creste de la o zi la alta

Magazin Salajean 11 martie 2009 0

Numarul somerilor salajeni creste de la o zi la altaPotrivit unei informari facute de catre Institutia Prefectului Judetului Salaj, ieri, Comisia Judeteana de Dialog Social intre Administratia Publica, Patronate si Sindicate s-a intrunit in sedinta de lucru. Pe ordinea de zi a acestei intaniri s-au aflat o serie de puncte cu privire la principalele probleme cu care se confrunta sindicatele si patronatele in aceasta perioada, dar si pozitia Comisiei referitoare la concedierile colective anuntate in judetul Salaj. In acest cadru, prefectul judetului Salaj, Ionel Ciunt, a precizat ca intentioneaza sa consulte membrii Comisiei cu privire la posibile initiative legislative, deoarece temele de actualitate privind disponibilizarile din zona sociala impun luarea urgenta de masuri in plan local. Prefectul a prezentat si situatia somerilor – 7.123 persoane la sfarsitul lunii februarie. Dintre acestia, 6.779 provin din mediul privat, in timp ce 1.173 au intrat in baza de date, in luna februarie. De asemenea, 1.041 de persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani (30,06 la suta) se regasesc in randul somerilor, categorie de varsta preferata in topul angajatorilor. Rata somajului este de 6,67 la suta in judetul Salaj, cunoscand o crestere cu 0,54 la suta fata de luna ianuarie 2008.

Prezent si el la intalnirea amintita, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Mircea pop, a mentionat ca si numarul contribuabililor la fondul de somaj s-a diminuat, iar dinamica pierderii locurilor de munca s-a inrautatit, in prezent inregistrandu-se 25 de locuri de munca pierdute pe zi. Mai mult, reprezentantii Directiei de Munca, institutie care inregistreaza contractele colective de munca, au semnalat reducerea numarului de contracte colective de la 160 in 2006, la 140 in 2008.

Discutiile au continuat cu reprezentantii sindicatului Tenaris, care au precizat ca societatea intentioneaza disponibilizarea a 110 persoane, informand totodata autoritatile locale despre gravitatea fenomenului, in situatia in care criza si lipsa comenzilor persista. In acest context, prefectul de Salaj a concluzionat ca trebuie urgentata punerea in aplicare a unor acte normative care sa vina in sprijinul decongestionarii situatiei, accentuand faptul ca urmeaza sa poarte o serie de discutii cu parlamentarii din judetul nostru.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »