Numarul inmatricularilor de autoturisme s-a prabusit

Magazin Salajean 11 februarie 2009 0

Numarul inmatricularilor de autoturisme s-a prabusit

In ianuarie, numarul inmatricularilor a scazut de 2,5 ori fata de decembrie 2008. Daca in luna decembrie a anului trecut in judetul Salaj au fost inmatriculate 1.414 masini, in ianuarie 2009 au fost inscrise in circulatie doar 576 de autovehicule. In schimb, numarul inmatricularilor provizorii ramane constant, de unde deducem ca salajenii care si-au adus masini second-hand asteapta micsorarea taxei auto pentru a-si inmatricula masinile.

In prima luna a acestui an s-a inregistrat o scadere substantiala a numarului de autoturisme inmatriculate in judetul Salaj. Astfel, potrivit datelor furnizate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inamtriculare Vehicule (SPCRPCIV) Salaj, numarul autovehiculelor inmatriculate in luna ianuarie, in judetul nostru, a scazut de doua ori si jumatate fata de numarul masinilor inmatriculate in cursul lunii decembrie. Mai exact, daca in decembrie 2008 au fost inmatriculate, in total, 1.414 masini noi sau second-hand, in luna ianuarie 2009, in judetul Salaj au intrat doar 576 masini. Interesant este faptul ca, in ianuarie, au fost inmatriculate tot atatea masini cat in patru zile din ultima luna a anului trecut. Astfel, in decembrie 2008, dupa ce s-a anuntat triplarea taxei auto, recordul de masini inmatriculate pe zi a fost de 142, in timp ce, in toata luna ianuarie, au fost inscrise in circulatie doar 576 masini. Seful SPCRPCIV Salaj, Remus Stanciu, ne-a declarat ca, la jumatatea lunii decembrie, in ultimele zile de aplicare a fostei taxe auto, pentru a prelucra toate dosarele depuse in acea zi, angajatii Serviciului de inmatriculari au fost nevoiti sa lucreze peste program si cate doua-trei ore.

Remus Stanciu a mai precizat ca inmatricularile din prima luna a acestui an sunt cu 50 la suta, mai putine comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in ianuarie 2008, in judetul Salaj, au fost inscrise 1.022 autovehicule second-hand si noi, luna trecuta, numarul masinilor intrate in judetul nostru a fost de 576.

In asteptarea modificarii taxei auto

Chiar daca numarul inma-tricularilor de autoturisme noi sau second-hand s-a prabusit fata de anul trecut, salajenii care si-au adus masini din strainatate fac coada la Registrul Auto Roman (RAR) pentru a si le omologa. Cu toate acestea, ei nu se prezinta la Directia Generala a Finantelor Publice pentru a plati taxa care le permite sa-si inmatriculeze masinile, preferand sa astepte aparitia legii care va reduce taxa la valoarea de anul trecut. Astfel, Remus Stanciu a confirmat ca, saptamanal, in judetul Salaj, se fac aproximativ 315 inmatriculari provizorii. In speta, este vorba despre salajenii care si-au omologat la RAR masinile second-hand si au posibilitatea sa circule cate 30 de zile cu numere de inmatriculare rosii, inainte de a inscrie masina in circulatie. Inmatricularea provizorie poate fi prelungita de doua ori, adica cel mult 90 de zile.

Pe parcursul anului trecut, in judetul Salaj, au fost inmatriculate 12.816 masini, eliberandu-se totodata 16.800 de numere provizorii. Astfel, la aceasta data, parcul auto din judetul nostru a ajuns la 51.308 unitati, din care 41.056 sunt autoturisme.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »