Numarul donatorilor de sange a scazut la jumatate

Magazin Salajean 30 octombrie 2007 0

Numarul donatorilor de sange a scazut la jumatateNumarul donatorilor de sange in judetul Salaj scade simtitor, de la luna la luna, tinand cont de nevoia de unitati sanguine pe care o au spitalele din judet.

Potrivit informatiilor primite de la Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj, media donatorilor de sange pe zi nu este nici macar de 10. De la an la an, de la luna la luna, numarul donatorilor scade, astfel ca, in momentul de fata s-a ajuns in situatia de a avea doar 10 donatori pe zi. De exemplu, la sfarsitul saptamanii trecute am avut doar 2 donatori, a spus doctorul Angela Badea, din cadrul Centrului de Transfuzie Salaj.

Ceea ce este imbucurator este faptul ca, pana in momentul de fata, institutia mai sus amintita a reusit sa faca fata tuturor solicitarilor, dar, potrivit sursei citate, situatia s-ar putea schimba radical in cazul in care s-ar produce un accident colectiv de munca. Pana acum am reusit sa facem fata tuturor solicitarilor, dar situatia s-ar putea schimba radical in cazul in care s-ar produce un accident colectiv de munca, a adaugat dr. Badea.

In ceea ce priveste numarul mic de donatori, dr. Badea a spus ca starea de fapt se datoreaza faptului ca multi dintre cei care obisnuiesc frecvent sa doneze sange se afla peste granita, la munca in strainatate, iar cei care fac acest act din responsabilitate pentru cei aflati in suferinta nu sunt suficienti pentru a mentine stabilitatea in acest segment.

Cea mai mare problema o constituie lispa sangelui cu RH negativ, deoarece din statisticile intocmite de Centrul de Transfuzie Sanguina, 70 la suta din salajeni au RH-ul pozitiv, doar 30 la suta din populatie avand RH-ul negativ. Cei care vin cu regularitate sa doneze sange sunt elevii de liceu, si grupele de populatie care sunt motivati, pe de o parte, de bonurile oferite in schimbul donarii, a specificat dr. Angela Badea.

Fiecare persoana poate dona sange de cinci ori pe an si primeste in schimb sapte tichete de masa in valoare de 52 de lei, o zi libera de la locul de munca si o reducere de 50 la suta pe mijloacele de transport in comun.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »