Numarul consumatorilor de droguri, in crestere in Salaj

Magazin Salajean 25 iunie 2010 0

Numarul consumatorilor de droguri, in crestere in Salaj

Peste 200 de salajeni au solicitat, in primul trimestru al anului, ajutor medical, psihologic si de consiliere pentru a renunta la droguri si alcool. Reprezentantii institutiilor abilitate sa ofere astfel de servicii spun insa ca numarul consumatorilor este mult mai mare la nivelul judetului, chiar in crestere, intensificand astfel activitatile de prevenire in randul populatiei, in special, a tinerilor.

Ziua internationala de lupta impotriva consumului si traficului ilicit de droguri, stabilita la data de 26 iunie, a fost marcata ieri, la nivelul judetului Salaj, printr-o sedinta organizata de reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, la sediul Scolii Postliceale Sanitare Zalau. Tema conferintei a fost prezentarea campaniei Implica-te! In comunitatea ta drogurile nu-si au locul!, propusa de Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (ONUDC) in scopul constientizarii comunitatii, in special a tinerilor, asupra consumului de droguri.

Au fost prezenti elevi si profesori ai scolii mentionate, precum si autoritatile judetene, printre care: subprefectul Onorica Abrudanu, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Dana Pop, reprezentanti ai Politiei de Proximitate, ai Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate si din cadrul Jandarmeriei Salaj, precum si consilieri scolari si educativi.

In cadrul intalnirii, coordonatorul CPECA Salaj, Merce Valer, a prezentat celor prezenti rezultatul unui studiu privind efectele consumului de droguri, derulat anul acesta atat in randul elevilor, cat si al parintilor si profesorilor. Rezultatele sunt ingrijoratoare, constatandu-se o crestere a consumatorilor de droguri in judet. In ultimele luni, tot mai multi parinti s-au adresat centrului solicitand ajutorul pentru copiii lor, cuprinsi de viciul consumului de droguri.

O consecinta este si faptul ca tinerii nu sunt destul de informati cu privire la riscurile de a fi consumatori de astfel de substante si modul in care le schimba viata in familie, in societate si anume viitorul, a mentionat Merce Valer. Potrivit spuselor acestuia, doar in primele trei luni ale anului patru persoane au accesat serviciile de asistenta medicala locala pentru consum de etnobotanice, o persoana pentru consum de cocaina si 141 pentru consum de alcool. Totodata, 18 persoane printre care consumatori, parinti si cadre didactice au accesat serviciile de asistenta ale CPECA Salaj, 12 pentru servicii de informare si 13 pentru consiliere referitor la consumul de droguri.

O statistica realizata de ONUDC situeaza Romania pe locul IV in Europa in lista tarilor cu cele mai multe site-uri de comercializare a etnobotanicelor si a drogurilor usoare. Libertatea cu care se vand on-line aceste droguri are consecinte grave in randul populatiei. Accesibilitatea la drogurile usoare si la etnobotanice a dus la cresterea numarului de consumatori. Drept urmare, in ultimele patru luni foarte multi parinti au cerut ajutorul centrului pentru a-si ajuta, la randul lor, copiii, a precizat Merce Valer.

In acest sens, reprezentantii CPECA Salaj au desfasurat in unitatile de invatamant din judet o serie de activitati preventive privind efectele consumului de droguri, au organizat sesiuni de informare cu parintii si au distribuit materiale informative cetatenilor, cu ajutorul voluntarilor de la centru si cei ai Crucii Rosii – Filiala Salaj. Si cu ocazia Zilei internationale de lupta impotriva consumului si traficului ilicit de droguri, in cursul zilei de astazi, voluntarii vor imparti trecatorilor pe strada pliante si materiale informative privind efectele nocive ale consumului de droguri.

In finalul intalnirii de ieri, tinerii au prezentat cateva eseuri despre ceea ce inseamna sa fii consumator de droguri, ce efecte produc atat asupra sanatatii cat si a vietii sociale, precum si cateva sfaturi in a refuza consumul de etnobotanice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »