Nu urcati obositi la volan!

Magazin Salajean 1 aprilie 2009 0

Nu urcati obositi la volan!Una din cauzele generatoare de accidente de circulatie inregistrate in cursul anului 2009, pe raza judetului Salaj, este oboseala la volan, se prezinta intr-un comunicat al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj.

Astfel, ca urmare a unui grav accident de circulatie produs saptamana trecuta din cauza oboselii soferului, Politia Rutiera Salaj vine cu sfaturi. Atunci cand va pregatiti de un drum mai lung cu masina, ar fi bine sa tineti cont de mai multe aspecte cum ar fi conditiile atmosferice sau vizibilitatea, starea drumului si a autovehiculului, dar si de starea psihica si fizica in timpul condusului. Vizibilitatea insuficienta datorata deseori pozitiei incorecte a conducatorului auto sau a celorlalte persoane din autovehicul, a opacizarii parbrizului prin depuneri de praf, noroi sau apa, pozitia oglinzilor retrovizoare, precum si folosirea incorecta a luminilor in timpul noptii genereaza un consum mai mare de energie pentru acomodarea vederii si observarea corecta a traficului. Oboseala datorata eforturilor fizice duce la micsorarea capacitatii conducatorilor auto de a percepe obstacolele, la prelungirea perioadei de reactie in cazul executarii unor comenzi, dar si la stari de somnolenta si chiar adormirea la volan, iar, in final, la grave accidente de circulatie , a precizat Tincuta Dumuta, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj. Insa, multi conducatori auto ignora astfel de sfaturi. De multe ori, se urca la volan obositi dupa o zi de munca sau dupa o noapte de nesomn, ori, ceea ce este mai grav, conduc in timpul noptii pentru asa-zisa evitare a aglomeratiei. Un conducator auto obosit risca de patru ori mai mult sa produca un accident grav, in comparatie cu unul odihnit, iar riscul de accidentare se dubleaza dupa parcurgerea unei distante de peste 500 km, fara pauze de odihna si alimentatie corespunzatoare.

Respectarea orelor de somn, a opririlor de 10-15 minute, dupa una sau doua ore de conducere, urmate de cateva exercitii de gimnastica pentru a imbunatati circulatia sangelui sunt mijloace eficiente de refacere a organismului obosit. In timpul repausului, este recomandat consumul de dulciuri, fructe, sucuri si glucoza, a precizat Tincuta Dumuta. Ea a adaugat ca plecarea in cursa pe nemancate, cu stomacul gol , accelereaza starea de oboseala si nervozitatea, dar si provoaca ameteli, dureri de cap si tulburari de vedere. Speram ca aceste recomandari sa fie un semnal de alarma pentru conducatorii auto care se considera rezistenti din punct de vedere fizic si nu inteleg ca activitatea conducatorului auto aflat la volan solicita nu numai grupele musculare, ci si sistemul nervos al omului, intreaga lui fiinta fiind supusa unei maxime concentrari, a incheiat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »