Nu toti salajenii sunt multumiti de numele pe care le poarta

Magazin Salajean 7 februarie 2008 0

In cursul anului 2007, 11 salajeni si-au schimbat, dupa caz, numele de familie sau prenumele pe cale administrativa, informeaza Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor Salaj.

Potrivit legii, in cazul schimbarilor de nume solicitantii trebuie sa invoce motive temeinice sau justificate, astfel cum sunt acestea definite de lege, privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelui persoanelor fizice. In caz contrar cererea poate fi respinsa, afirma Cosmin-Radu Vlaicu, directorul executiv al institutiei amintite anterior. In acest sens, principalele motive prezentate de solicitanti pentru schimbarea numelor, in perioada de referinta, au fost: dorinta mamei ca minorul sa poarte acelasi nume cu al sau, fiindu-i incredintat dupa divort prin hotarare judecatoreasca; sotia doreste sa poarte numele de familie al sotului care, ulterior casatoriei si l-a schimbat pe cale administrativa; solicitanta, dupa desfacerea casatoriei prin divort, a ramas cu numele de familie din casatorie si doreste sa revina la numele de familie de dinaintea acesteia (numele de fata); faptul ca in urma incheierii casatoriei sotii au nume de familie reunite, iar sotul doreste sa revina la numele de familie anterior; mama doreste sa aiba un nume de familie comun cu copiii din prima sa casatorie, a precizat sursa citata.

Sub aspect procedural, cererea persoanelor interesate se depune la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor in a carei raza teritoriala domiciliaza petitionarii, insotita de documente justificative, si anume: un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei partea a III-a, in care a fost publicata in extras, cererea de schimbare a numelui; copii legalizate ale certificatelor de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui; consimtamantul dat in forma autentica de un sot, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei, de catre celalalt sot; certificat de cazier judiciar; certificat de cazier fiscal; orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare si utile (de exemplu acte de studii, sentinte judecatoresti, altele asemenea). Dosarul astfel constituit se inainteaza Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor care, in urma analizei efectuate il prezinta presedintelui consiliului judetean cu propunere de aprobare sau respingere a cererii. Schimbarea numelui se aproba prin dispozitie a presedintelui consiliului judetean. In cazul respingerii cererii, persoana nemultumita se poate adresa cu actiune instantei de contencios administrativ competente, in speta Tribunalului Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »