Nu fi si tu o victima!

Magazin Salajean 13 aprilie 2009 0

 Nu fi si tu o victima! Exploatare sexuala, exploatare prin munca, manipulare, abuz fizic si psihic, viol, brutalizare, constrangere, inselaciune, racolare, victime, traficanti, privarea de libertate, vanzare de oameni, prelevare de organe, sclavia moderna etc. Sunt doar cateva concepte care nu ne pot duce cu gandul decat la un singur fenomen care le cuprinde pe toate: traficul de fiinte umane – un fenomen in care umanitatea este scoasa din schema, in care se incalca drepturile fundamentale ale omului.

Din fericire, in judetul Salaj, fenomenul nu a luat amploare, dar nici nu este absent. Totusi, pentru ca adolescentii sunt o categorie predispusa si vizata deseori de traficanti, reprezentantii Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala – director Anca Ardelean, si cei ai Directiei de Asistenta Sociala Comunitara Zalau – inspector Ramona Popit, au derulat in liceele din Zalau, in zilele de 8 si 9 aprilie, un proiect de preventie pe tema traficului de fiinte umane intitulat Nu fi si tu o victima! .

Dat fiind ca acest fenomen este in continua crestere, am considerat ca fiind oportuna ideea de a informa tinerii din clasele terminale ale liceelor din municipiu si pe cei ai Centrului Social de Urgenta cu privire la traficantii de fiinte umane. Proiectul s-a axat pe impactul vizual si psihic, nu pe descrieri teoretice, care poate nu ar fi avut suficienta priza in randul tinerilor. Astfel, in cadrul intalnirilor, elevii au urmarit o piesa de teatru derulata pe viu, in care tineri de varsta lor au improvizat o bucata din crunta realitate a celor ce ajung sa fie victime ale traficantilor. Actorii piesei de teatru, intitulata < Vise Spulberate >, au fost voluntari ai Centrului Ratiu pentru Democratie Turda, care, impreuna cu un reprezentant al acestui centru, ne-au ajutat sa derulam acest proiect in cele sase licee din Zalau si in Centrul Social de Urgenta. Le aducem multumiri cu aceasta ocazie atat lor, cat si consilierilor psihopedagogi din aceste licee, care au contribuit la organizarea si buna desfasurare a activitatilor , ne-a comunicat Anca Ardelean.

Prin acest proiect, initiatorii spera ca tinerii sa constientizeze ce ar putea pati, daca, din necugetare, neatentie, din disperare sau naivitate si din lipsa de informare ar cadea prada manipularilor sau constrangerilor unui potential traficant.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »