Noutati legislative in sistemul public de pensii

Magazin Salajean 15 aprilie 2010 0

Noutati legislative in sistemul public de pensiiPotrivit unor modificari legislative in sistemul public de pensii, cererile de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege, se depun de solicitant sau, dupa caz, de angajator, la Casa Teritoriala de Pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare prevazute de lege. Aceste prevederi ale Legii nr.49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale care modifica prevederile Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, au intrat in vigoare de la 1 aprilie.

Astfel, cererile de pensionare se considera depuse in termen la casa teritoriala de pensii, in intervalul cuprins intre data indeplinirii conditiilor de pensionare si cea de-a 30-a zi calendaristica anterioara acestei date.

In cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost depuse cu depasirea termenului mai sus mentionat, drepturile de pensie se cuvin si se platesc astfel: – de la data depunerii cererii, in cazul pensiei pentru limita de varsta; – de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul pensiei anticipate si al pensiei anticipate partial, in situatia persoanelor care au calitatea de asigurat la data depunerii cererii de pensionare; – de la data depunerii cererii, in cazul pensiei anticipate si al pensiei anticipate partial, in situatia in care solicitantul nu este asigurat la data depunerii cererii de pensionare.

Decizia de admitere sau repingere a cererii de pensionare se comunica in scris de catre Casa Teritoriala de Pensii atat persoanei care a solicitat pensionarea, cat si angajatorului. Cererile de pensionare inregistrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se solutioneaza conform normelor legale in vigoare la data inregistrarii cererilor. Legea 49/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 195/29.III.2010 si a intrat in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2010.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »