Noutăţi legislative în domeniul pensiilor şi situaţia biletelor de tratament pentru pensionarii din Sălaj

Directorul interimar al Casei de Pensii Sălaj, Liciniu Onuţ Pop, a prezentat în şedinţa de Colegiu prefectural de miercuri, câteva noutăţi legislative în domeniu, precum şi situaţia biletelor de tratament ce revin Casei de Pensii Sălaj în acest an. Astfel, reprezentantul Casei Judeţene de Pensii a specificat faptul că, numărul biletelor de tratament balnear, inclusiv cele care se acordă gratuit, se stabilesc anual prin hotărâre de govern, iar repartiţia se realizează unitar pentru toate casele teritoriale de pensii, în baza unui program informatic, proporţional cu numărul de potenţiali beneficiari (asiguraţi şi pensionari) din judeţul respectiv pe de o parte, precum şi în funcţie de  valorificările anterioare ale judeţului în cauză, pe de altă parte. Cele mai solicitate staţiuni sunt: Covasna, Olăneşti, Vatra Dornei, Tuşnad, Saturn, Eforie Nord,  Mangalia, Herculane, Felix şi altele.

În cursul anului 2016, la nivelul Casei Judeţene de Pensii Sălaj s-au înregistrat un număr de 4.394 cereri pentru acordarea biletelor de tratament, au fost repartizate un număr de 2.897 bilete de tratament. Față de acestea s-au solicitat și s-au obținut suplimentar un numar 415 bilete de tratament, rezultând astfel, pentru anul 2016, un număr de 3.312 bilete de tratament primite.

Dintre acestea, un număr de 528 bilete tratament au fost acordate gratuit, fiind repartizate, conform legii, beneficiarilor de legi speciale (veterani, pensionari I.O.V.R, beneficiari ai DL 118/1990, beneficiari ai Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap), precum și pensionarilor de invaliditate în cadrul programului de recuperare întomit de medicul expert al asigurărilor sociale.

Gradul de valorificare a biletelor de tratament, pentru anul 2016, a fost de 97 la sută. În ceea ce priveşte anul în curs au fost stabilite un număr de 18 serii, iar  prima serie a început  în data de 10 martie 2017. Durata sejurului este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile cu trei mese pe zi cu trei proceduri incluse.

Până în 11 iulie, la Casa Judeţeană de Pensii Sălaj, au fost înregistrate un număr de 3.144 cereri, pentru bilete de tratament.

Pentru anul 2017, până în data de 11 iulie 2017, Casei Judeţene de Pensii Sălaj i-au fost alocate un număr de 2.252 bilte de tratament, din care 329 bilete cu gratuitate, aferente celor 18 serii din cursul anului, în staţiunile: 1 Mai, Bizușa, Buziaș, Căciulata, Călimănești, Covasna, Geoagiu, Govora, Herculane, Mangalia, Moneasa, Lacu Sărat, Ocna Șugatag, Olănești, Sângeorz, Stâna de Vale, Saturn, Sovata, Turda, Tușnad, Tășnad, Techirghiol și Vatra Dornei.

Potrivit directorului interimar al Casei de Pensii Sălaj, până în prezent au fost repartizate către beneficiari biletele aferente primelor 10 serii, totalizând un număr de 1.216 bilete, din care 1.168 bilete din alocarea iniţială şi un număr de 48 bilete primite suplimentar, în urma solicitărilor adresate de către CJP Sălaj, Casei Naţionale de Pensii Publice. Dintre acestea, un număr de 180 bilete tratament au fost acordate gratuit, fiind repartizate, conform prevederilor legale în vigoare și a criteriilor de acordare a biletelor de tratament pensionarilor de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale și beneficiarilor de legi speciale cu acest drept (veterani, pensionari I.O.V.R, beneficiari ai Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008, beneficiari ai DL 118/1990, beneficiari ai legii 189/2000, beneficiari ai Legii nr. 448/2006 privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap).

Noutăţi legislative în domeniul pensiilor

Legea care permite plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale, Legea nr.186/2016, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 24 octombrie 2016 şi, ca atare, a intrat în vigoare în data de 27 octombrie 2016.

În temeiul acestui act normativ, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială, nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr.186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului). Formularul de contract se completează la sediul casei teritoriale de pensii.

Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se realizează prin încheierea contractului de asigurare socială în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare. Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii nr. 186/2016 putea fi solicitată numai în perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017 (varianta inițială a legii). Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 27  aprilie 2017(varianta inițială a legii). Referitor la recalcularea drepturilor de pensie potrivit Legii nr. 192/2015 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Liciniu Pop a spus în cadrul şedinţei de miercuri că de această recalculare beneficiază doar pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 și pentru care, la deschiderea drepturilor inițiale de pensie, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decât cel prevazut de legislația în vigoare la data stabilirii drepturilor de pensie.

Din acest motiv, conform prevederilor legale în vigoare ulterior apărute, aceștia nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale pentru perioadele de activitate încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, după data de 1 aprilie 2001. Printre aceste categorii de pensionari se numără nevăzătorii și persoane cu handicap preexistent calității de asigurat, persoane pensionate potrivit prevederilor HG 267/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria minieră, persoane pensionate potrivit prevederilor HG 266/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria extractivă de petrol și gaze, persoane care și-au desfășurat activitatea în unități miniere în condiții speciale și care s-au pensionat în baza Legii nr. 19/2000, persoane pensionate potrivit Legii nr. 226/2006 privind încadrarea unor locuri de muncă în condiții speciale.

Punctajul se majorează cu 50 la sută pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale; cu 25 la sută pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite.

Recalcularea drepturilor de pensie conform Legii nr.192/2015 se realizează, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se acordă de la data de 1 ianuarie 2016 și se plătesc în etape, astfel: în luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 – 31 martie 2001 inclusiv; în luna noiembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010 inclusiv. Pensiile nu vor fi diminuate.

În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării. La nivelul Județului Sălaj, aproximativ 2.000 de persoane ar urma să beneficieze de recalcularea drepturilor de pensie potrivit Legii nr. 192/2015.

 

 

 

 

2 Thoughts to “Noutăţi legislative în domeniul pensiilor şi situaţia biletelor de tratament pentru pensionarii din Sălaj”

  1. Anonim

    Negoita ai vazut ce prost vorbesti Mititelu de Salaj?

  2. Tăunu

    Aşteptăm ca PSD să lichideze pensiile speciale, într-o primă etapă, vor fi îngheţate aceste pensii. Aceste pensii speciale reprezintă un pericol de moarte pentru sistemul de pensii, s-a ajuns ca raportul dintere pensia minimă şi maximă să fie unu la o sută, INCREDIBIL. Pe vremea dictaturii comuniste raportul era de unu la şase, din acest punct de vedere acel regim era mult mai corect. Mai menţionez că nicăeri în UE nu există sistemul haotic de pensii din România în care pensia să fie mai mare decât salariul din timpul activităţii, revin la regimul comunist unde pensia era 80 % din salariul pe cinci ani consecutivi.Acest sistem anarhic a mai existat în Grecia, înainte de colaps iar Merkel, efectiv, s-a înfuriat şi a refuzat să ajute Grecia când a aflat că o poştăşiţă din această ţară avea pensie 30.000 euro/lună !

Leave a Comment