Noul Contract-cadru din Sanatate va impinge bolnavii spre medicamentele ieftine

Magazin Salajean 31 martie 2010 0

Noul Contract-cadru din Sanatate va impinge bolnavii spre medicamentele ieftine

Maine va fi prima zi din care banii vor trebui dramuiti cu si mai multa grija decat pana acum de bolnavi, dupa ce Casa Nationala de Asigurari de Sanatate schimba din aprilie modalitatea de decontare pentru retetele compensate din 2010. Cum produsele farmaceutice se vor scumpi chiar si de noua ori, este limpede ca numerosi romani nu vor avea posibilitatea de a-si achizitiona decat tratamentele cele mai ieftine, depasite ca efect.

Anul in curs a adus modificari in privinta modului de compensare a medicamentelor, din bugetul asigurarilor sociale de sanatate urmand sa fie decontate mai multe medicamente, dar foarte ieftine si depasite ca efect terapeutic, dupa cum spun medicii. Schimbarea este prevazuta in proiectul de contract-cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), supus dezbaterii publice pana astazi si care va fi aprobat prin hotarare de Guvern dupa avizul Ministerului Sanatatii.

Dupa cum doresc reprezentantii CNAS, in ceea ce priveste decontarea medicamentelor se va trece de la compensarea celui mai ieftin generic la compensarea pe clasa terapeutica. Cu alte cuvinte, la un medicament prescris, CNAS nu va mai compensa cel mai ieftin produs care contine aceeasi substanta activa, ci va acoperi doar pretul celui mai ieftin leac dintr-o larga clasa terapeutica. In aceste conditii, pacientii vor avea doua optiuni: fie vor plati mult mai mult pentru medicamentele compensate, fie vor fi trecuti pe tratamente mai ieftine, compensate de CNAS.

Numai ca, in conditiile in care veniturile populatiei sunt tot mai mici de la o luna la alta, putini sunt cei care isi vor permite sa scoata din buzunar bani mai multi pentru a-si asigura cel mai bun tratament. Cei mai multi dintre romani vor ramane la cele mai ieftin produse, care vor fi compensate de stat si care au ramas mult in urma ca eficienta fata de virusii si microbii care in timp au dezvoltat noi tulpini, devenind mai rezistenti la vechile medicamente.

Schimbarile aduc nebuloase

Presedintele Colegiului Farmacistilor Salaj, Lucia Calb, ne-a declarat ca, desi e prematur sa vorbim de noua lista a compensatelor, masurile din noul Contract

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »