Noul Cod Rutier baga spaima in randul soferilor

Magazin Salajean 30 noiembrie 2006 0

Noul Cod Rutier baga spaima in randul soferilor Noul Cod Rutier, care va intra in vigoare maine, prevede sanctiuni aspre pentru cei care incalca regulile de circulatie. Soferii care vor ramane fara permis de conducere, incepand cu 1 decembrie, vor fi supusi unui test pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, suspendarea permisului putand fi prelungita in cazul nepromovarii testului.

De la 1 decembrie, vom avea un Cod Rutier mai bun decat cel anterior. Si, cand spun asta, ma refer, in special, la faptul ca soferii vor fi obligati sa fie mult mai preventivi, mai disciplinati la volan, astfel incat prevad ca numarul accidentelor de circulatie va scadea simtitor, ne spune comisarul Liviu Cipleu, ofiter in cadrul Serviciului Politiei Rutiere Salaj. Noul Cod Rutier aduce modificari importante ale legislatiei, soferii indisciplinati fiind aspru sanctionati pentru incalcarea regulilor de circulatie. Sanctiunile pornesc de la amenzi usturatoare, plus puncte acumulate – un punct amenda reprezentand zece la suta din salariul minim brut pe economie – si ajung la suspendarea permisului pe perioade cuprinse intre 30 si 90 de zile. Noile modificari ale legislatiei ar trebui sa ii disciplineze pe soferi, avand in vedere faptul ca, pe langa sumele deloc mici pe care trebuie sa le scoata din buzunar, abaterile care pana acum se pedepseau doar cu amenda i-ar putea lasa, incepand de maine, fara permis de conducere. Se vor alege cu permisul suspendat pe 30 de zile cei care vor fi depistati depasind coloanele de masini oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferata, nu acorda prioritate pietonilor sau autoturismelor care au acest drept, trec la culoarea rosie a semaforului, nu respecta regulile privind depasirea sau semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier. Aceste masuri, ar putea sa-i faca pe soferi sa se gandeasca de doua ori inainte de a incalca astfel de reguli, devenite adevarate practici. In caz contrar, ei risca sa devina din soferi, pietoni.

Ofiterul Liviu Cipleu aduce liniste, intru-catva, in sufletele soferilor, declarandu-ne ca, pentru inceput, Politia Rutiera nu va fi atat de severa cu participantii la trafic, insa nu in toate cazurile… Cred ca nu vom fi foarte severi inca din prima zi de aplicare a noului Cod Rutier. Sincer, si noi, politistii, avem, nevoie de o perioada de acomodare cu noile prevederi. Cu toate acestea, in cazul in care vom intalni abateri grave de la legislatia in vigoare, inclusiv situatii care pun in pericol viata si siguranta participantilor la traficul rutier, nu vom pregeta sa luam masurile care se impun prin noile reglementari, atentioneaza Liviu Cipleu.

Pe de alta parte, soferii mai pot ramane fara permis de conducere pentru o perioada de 30 de zile daca au savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare si pentru o perioada de 60 de zile in cazul in care cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce. Soferul sanctionat este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, unde are resedinta, in cinci zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere. El nu trebuie sa ignore faptul ca, in cazul in care uita sa-si predea permisul, s-ar putea alege cu o majorare, de 30 de zile, a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Noul Cod Rutier are si facilitati pentru soferi. Astfel, ei isi pot aminti, in cazul in care au uitat, regulile de circulatie sau pot fi pusi la curent cu noile modificari, daca nu au facut-o in timp util, atunci cand au comis o fapta pentru care se dispune, pe loc, retinerea permisului de conducere si aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce. Concret, ei vor fi supusi unui test pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie. Testul va fi dat la sediile serviciilor de politei rutiere judetene, in perioada de suspendare. Soferul va raspunde la 15 intrebari de legislatie rutiera, iar in cazul in care nu promoveaza acest examen, va fi programat pentru o alta testare. Permisul sau va ramane insa, in continuare, la politie pana va dovedi ca stapaneste regulile de circulatie, raspunzand corect la cel putin 13 intrebari.

Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 60 de zile, daca prin nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. Tot cu 60 de zile de suspendare se pedepseste nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public, nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana sau circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

Soferii mai trebuie sa nu uite ca suspendarea dreptului de a conduce poate ajunge la 90 de zile in cazurile de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune de conducere a unui vehiculul cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman, de neoprire la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate sau in curs de coborare ori cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune. La fel se pedepeste si depasirea cu mai mult de 50 de kilometri la ora a vitezei maxime admise.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »