Noua unitati scolare din Salaj, in proiectul Dependenti de libertate

Magazin Salajean 6 mai 2010 0

Noua unitati scolare din Salaj, in proiectul Dependenti de libertate

Noua unitati de invatamant salajene sunt cuprinse in proiectul national Dependenti de libertate, privind consumul de plante etnobotanice, ce va fi derulat in judetul Salaj, in perioada mai-iunie, de reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, in colaborare cu Compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Politiei Salaj si Politia de Proximitate din cadrul Politiei Municipiului Zalau. Scopul acestui program este informarea elevilor de gimnaziu si liceu, a familiilor acestora si a comunitatii cu privire la efectele nocive ale substantelor si plantelor cunoscute generic sub denumirea de etnobotanice, precum si schimbarea perceptiei false promovate de comerciantii acestor categorii de produse.

Potrivit inspectorului Valer Merce, coordonator la CPECA Salaj, in cadrul acestui program vor avea loc sesiuni de informare in mediul scolar, adresate elevilor de la noua unitati scolare, dar si de informarea parintilor acestora prin intermediul unor scrisori, cu privire la riscurile consumului acestor substante si sensibilizarea lor in vederea dezvoltarii unui rol proactiv in prevenire. Unitatile de invatamant la care vor avea loc astfel de intalniri sunt: Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu, Grup Scolar Voievod Gelu, Scoala Gimnaziala Porolissum, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian, Liceul de Arta Ioan Sima si Scoala George Cosbuc (Ortelec), din Zalau, Colegiul National Simion Barnutiu Simleu Silvaniei, Grupul Scolar Ioan Ossian Jibou si Grupul Scolar Gheorghe Pop de Basesti din Cehu Silvaniei.

In prezent, Romania se confrunta cu existenta unor magazine in care se comercializeaza o serie de produse ce au in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sanatate. Efectele produse de aceste substante sunt similare celor date de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman. Printre acestea se numara stari confuzionale, pierderea identitatii, halucinatii si diminuarea atentiei, combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului.

In anul 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenta medicala dupa ce au suferit intoxicatii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice. Gradul inalt de pericol pentru sanatate al acestor produse a determinat initierea si desfasurarea unei campanii de informare a populatiei cu privire la efectele nocive ale acestor substante si plante cunoscute generic sub denumirea de etnobotanice, se arata intr-un comunicat de presa al CPECA Salaj. La acest proiect vor participa, ca parteneri, si membrii Directiei Judetene pentru Tineret si Crucea Rosie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »