Noua lista de medicamente compensate

Magazin Salajean 9 ianuarie 2007 0

Noua lista de medicamente compensate

Noua lista a medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu a fost aprobata, la 1 ianuarie 2007, prin HG 1841/ 2006. De asemenea, au fost aprobate noile preturi cu amanuntul ale medicamentelor de uz uman, prin Ordinul Ministerului Sanatatii, informeaza un comunicat al Biroului de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Potrivit noului act normativ, s-a decis mentinerea celor trei trepte de compensare – 50, 90 si 100 la suta, pe lista cu produse din aceasta ultima categorie urmand sa se regaseasca si medicamente noi, de ultima generatie.

Medicamentele din lista A (cu o compensare de 90 la suta) si cele din lista B (cu o compensare de 50 la suta) nu au suferit nici o modificare. Modificari au survenit in lista C, cu medicamente compensate 100 la suta, la care s-au adaugat zeci de DCI- uri (Denumiri Comune Internationale). Pacientii care au retete vechi, adica au fost prescrise in 2006 cu medicamente care nu se regasesc in noua lista valabila de la 1 ianuarie 2007, vor merge la medicul de familie, pentru o noua prescriere. In cursul acestei luni, se vor elibera retetele prescrise si in luna decembrie 2006, cu termen de valabilitate de 30 de zile, numai daca medicamentele prescrise se regasesc in sublistele A, B, C (C1 si C3) sau OTC, valabile incepand cu data de 1 ianuarie 2007.

Medicamentele pentru grupa de boli G24 – Stari de transplant- se elibereaza numai prin farmaciile cu circuit inchis ale spitalelor nominalizate in Ordinul Ministerului Sanatatii Publice 534/ 2005, referitor la unitatile sanitare acreditate, pentru realizarea de transplant. Pacientii cu stare post-transplant vor fi indrumati spre unul dintre centrele de transplant acreditate.

267 de medicamente

Sublista A, cu procent de compensare de 90 la suta din pretul de referinta, cuprinde 119 denumiri comune internationale (DCI), iar sublista B, cu procent de compensare de 50 la suta din pretul de referinta, contine 148 DCI-uri.

Aprobari de la comisii

Sublista C, cu o compensare integrala a pretului de referinta, cuprinde 769 DCI-uri. Acestea sunt utilizate in tratamentul ambulator al unor grupe de boli pentru care decontarea se face pe baza protocoalelor terapeutice, cu monitorizarea prescrierii si consumului prin comisiile paritare. Medicamentele din aceasta sublista se elibereaza prin farmacii cu circuit deschis, pe baza de prescriptie medicala, ce este retinuta in farmacii .

Categorii ce au gratuitate

Sectiunea C2 cuprinde produse de care beneficiaza bolnavii inclusi in programul national cu scop curativ, cum ar fi HIV/SIDA, TBC, scleroza in placi, diabet, transplant sau post – transplant. Aceste medicamente se elibereaza prin farmacii cu circuit inchis si sunt utilizate in tratamentul spitalicesc (S) sau ambulator, pe baza de prescriptie medicala, care se tine in farmacie (P-RF).

Sectiunea C3 cuprinde 275 DCI pentru copii pana la 18 ani, tineri de la 18 la 26 de ani, daca sunt studenti, elevi sau ucenici si daca nu realizeaza venituri, precum si gravide si lauze. Printre medicamentele prevazute la aceasta grupa sunt cele de tipul vitaminelor, mineralelor, laxativelor, antiinflamatoarelor si antireumaticelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »