Noua cereri de finantare pentru investitii in turism

Magazin Salajean 18 august 2010 0

Noua cereri de finantare pentru investitii in turism

Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Salaj a primit noua cereri de finantare cu o valoare totala de peste 2,4 milioane de euro pentru Masura 313 Incurajarea activitatilor turistice, in cadrul sesiunii de cereri de proiecte din perioada 1-30 iulie.

Potrivit reprezentantilor institutiei, doua treimi din totalul cererilor de finantare, in valoare de aproape 1,6 milioane de euro, au fost depuse de catre administratiile publice locale, care urmaresc, astfel, sa amenajeze sase centre de informare turistica. Este vorba despre primariile Crasna, Pericei, Nusfalau, Bocsa, Meseseni si Zimbor. Alte trei proiecte, de circa 820.000 de euro, au fost depuse de catre intreprinzatori privati, cu scopul constructiei, modernizarii, extinderii si dotarii structurilor de primire turistice (vile, bungalow-uri, cabane turistice, campinguri, sate de vacanta, popasuri turistice, pensiuni agroturistice etc.) avand pana la 15 camere. Locatiile vizate in acest sens sunt Romanasi, Mirsid si Sarmasag, mai spun surse din cadrul OJPDRP Salaj.

Pentru aceasta sesiune au fost disponibile fonduri in valoare de 136 de milioane de euro. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect de incurajare a activitatilor turistice este de 200.000 de euro, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). La nivelul intregii tari, in sesiunea din iulie, au fost depuse 590 de cereri de finantare, a caror valoare depaseste 159 milioane de euro. Astfel, numarul total al cererilor depuse prin masura amintita ajunge la 1.401, iar valoarea lor, la 243 milioane de euro.

Potrivit APDRP, institutia a incheiat deja contracte de finantare cu 594 de beneficiari, pentru investitii de 104 milioane de euro.

Masura 313 are ca obiectiv general dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale, care sa contribuie la cresterea numarului de locuri de munca si a veniturilor alternative, precum si la cresterea atractivitatii spatiului rural. Obiectivele specifice ale acestei masuri se refera la crearea si mentinerea locurilor de munca prin activitati de turism, in special pentru tineri si femei, la cresterea valorii adaugate in activitati de turism, la crearea, imbunatatirea si diversificarea infrastructurii si a serviciilor turistice, cat si la cresterea numarului de turisti si a duratei vizitelor acestora.

Obiectivele operationale vizeaza cresterea si imbunatatirea structurilor de primire turistica la scara mica, dezvoltarea sistemelor de informare si promovare turistica, crearea facilitatilor recreationale in vederea asigurarii accesului la zonele naturale de interes turistic.

In randul beneficiarilor eligibili intra atat microintreprinderile, cat si persoanele fizice neinregistrate ca agenti economici, care se vor angaja ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze. De asemenea, pot fi eligibile si comunele ori asociatiile de dezvoltare intercomunitara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »