Nou Cod Fiscal de la 1 ianuarie 2007. Fara norme de aplicare

Magazin Salajean 14 decembrie 2006 0

Nou Cod Fiscal de la 1 ianuarie 2007. Fara norme de aplicareLa 1 ianuarie 2007 va intra in vigoare noul Cod Fiscal. Va prezint cateva dintre cele mai importante modificari, cu precizarea ca inca nu au fost publicate normele metodologice de aplicare. Asa ca se pune intrebarea daca noul Cod Fiscal va putea fi aplicat efectiv de la inceputul anului viitor.

Modificari. Pe scurt

– taxa de timbru aplicata la vanzarea imobilelor a fost eliminata;

– venitul din vanzarea imobilelor se va impozita in functie de durata detinerii si valoarea proprietatii;

– microintreprinderile vor fi impozitate cu 2 la suta in 2007, 2,5 la suta in 2008 si 3 la suta in 2009;

– impozitele locale se vor plati semestrial;

– termenul de plata a impozitului va fi data de 15 aprilie a anului urmator.

Impozitul pe venit

In ceea ce priveste impozitul pe venit, platitorii de venituri pentru care exista obligatia retinerii la sursa trebuie sa declare impozitele la date diferite, in functie de tipul de venit realizat. In cazul veniturilor provenite din activitati independente, din salarii, din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vanzare / cumparare de teren, data este 28 februarie, iar pentru toate celelalte tipuri de venituri, contribuabilii trebuie sa declare impozitele pana la data de 30 iunie, se arata intr-o sinteza realizata de Hotnews. Potrivit noului Cod Fiscal, taxa de timbru de 0,5 la suta aplicata la transferul valorilor imobiliare va fi eliminata. Eliminarea taxei de timbru ar putea duce la scaderea semnificativa a veniturilor bugetare. De anul viitor, venitul din vanzarea imobilelor se va impozita diferit, in functie de durata detinerii si de valoarea proprietatii. Pentru proprietatile imobiliare detinute pana la trei ani, cota de impunere este 3 la suta, daca valoarea proprietatii nu depaseste 200.000 de lei. In cazul in care valoarea imobilului depaseste aceasta suma, impozitul este de 6.000 lei plus 2 la suta din valoarea ce depaseste 200.000 lei. In cazul imobilelor detinute mai mult de trei ani, impozitul scade la 2 la suta pentru proprietatile ce au o valoare de pana in 200.000 de lei, iar pentru cele ce depasesc aceasta valoare, impozitul este 4.000 lei plus 1 la suta din ce depaseste aceasta valoare. In cazul transferului de proprietate, baza de impunere este valoarea declarata de parti in actele de transfer, fiind incasata de notarul public. Impozitul trebuie virat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Impozitarea microintreprinderilor

Incepand cu 1 ianuarie 2007, Codul Fiscal prevede ca microintreprinderile vor fi impozitate cu 2 la suta, incepand din 2007, cu 2,5 la suta in 2008 si cu 3 la suta in 2009, daca cel mult jumatate din venitul acestora va proveni din consultanta sau management, iar veniturile totale realizate in cursul unui an sa nu depaseasca 100.000 euro. In cazul depasirii plafonului de 100.000 de euro in cursul unui an fiscal, societatea va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, considerand veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Veniturile din investitii

Codul Fiscal stabileste trei variante pentru impunerea veniturilor din investitii, in functie de obiectul investitiei. Pentru castigul obtinut din operatiunile de vanzare / cumparare de valuta la termen se impun anticipat cu o cota de 1 la suta. Impozitul anual final datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 16 la suta asupra castigului net. Veniturile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se impoziteaza anticipat cu o cota de 1 la suta. Impozitul anual final datorat asupra castigului net se stabileste prin aplicarea cotei de 16 la suta daca respectivele titluri de valoare au fost detinute mai putin de 365 de zile sau 1 la suta daca respectivele titluri au fost detinute mai mult de 365 de zile. Calculul, retinerea si virarea impozitului anticipat revine intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, dupa fiecare tranzactie. Pierderile rezultate din aceste tranzactii in cursul anului se compenseaza cu castigurile obtinute in cursul aceluiasi an. Pierderea astfel rezultata nu se reporteaza, fiind finala. In cazul veniturilor rezultate din transferul valorilor imobiliare, in cazul societatilor inchise si a partilor inchise si a partilor sociale, se impun cu o cota de 16 la suta, impozit final. Calculul, retinerea si virarea impozitului revine dobanditorului.

Taxe locale

In domeniul impozitelor locale, taxele pe terenuri, cladiri si mijloace de transport nu se vor mai plati trimestrial, ci de doua ori pe an. O alta modificare a Codului Fiscal priveste impozitul datorat pe locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, care va fi majorat cu 5 la suta pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia. Se va modifica si taxa pe cladiri datorata de persoanele juridice. Autoritatile locale vor fi in masura sa stabileasca cota de impozitare a cladirilor, care poate fi cuprinsa intre 0,25 la suta si 1,25 la suta. Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, consiliile locale vor putea sa acorde societatilor comerciale scutiri de la plata taxei pe cladiri sau terenuri pe o perioada de maxim cinci ani pentru investitii de peste 500.000 de euro. Pentru investitii de peste 500.000 de euro ce au fost finalizate inainte de 1 ianuarie 2007, va putea fi acordata o cota speciala redusa de 0,25 la suta a impozitului, pentru o perioada de trei ani, incepand cu 1 ianuarie 2007.Codul Fiscal, care va intra in vigoare la inceputul anului viitor, stabileste ca termenul de plata a impozitului anual si de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit este 15 aprilie inclusiv a anului urmator realizarii veniturilor.

Modificari importante la TVA

Ec. Alexandru Tamba, de la firma Financial Consult din Zalau, ne-a declarat ca cele mai importante modificari ale Codului Fiscal vizeaza TVA. Peste 50 de pagini, aproape jumatate din modificarile Codului Fiscal, fac referire la acest subiect. Va dati seama ca este aproape imposibil sa scrii, fie si pe scurt, despre aceste modificari. Incercand o sinteza, Tamba ne-a spus ca dintre aceste modificari, cele mai multe sunt legate de livrarile si achizitiile intracomunitare. Pentru ca, dupa cum se stie, de la 1 ianuarie 2007, Romania va deveni membra a UE. De fapt, noul Cod Fiscal aliniaza normele fiscale romanesti la cele comunitare. In opinia ec. Alexandru Tamba, guvernantilor nu li se poate reprosa faptul ca normele fiscale sunt aliniate la cele europene. Guvernantilor li se poate reprosa ca, la cateva zile inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, nu au elaborat si publicat normele metodologice de aplicare. Un lucru absolut necesar, pentru ca, dupa parerea lui Tamba, noile norme fiscale, mai ales cele care privesc TVA, vor fi destul de dificil de inteles si de aplicat. Atat de specialisti, cat si de societatile comerciale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »