Nou cod CAEN, din ianuarie 2008

Magazin Salajean 21 noiembrie 2007 0

Institutul National de Statistica (INS) a operat recent schimbari substantiale in nomenclatorul CAEN (Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala), folosit pentru a determina obiectul de activitate al firmelor. Modificarile au fost necesare pentru armonizarea cu nomenclatorul european. CAEN Rev.2 a fost aprobat prin Ordin al Presedintelui INS nr. 337/2007 si a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 293/03.05.2007. Noua clasificare va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2008.

Editia revizuita CAEN afecteaza si operatorii economici care, in masura in care au in obiectul de activitate clase CAEN care au fost schimbate, urmeaza sa isi recodifice activitatile economice pe care le desfasoara si sa schimbe certificatul de inmatriculare, apreciaza Laura Eugenia Vadan, directorul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Salaj.

Structura noului nomenclator va fi mult mai complexa decat cea actuala, numarul claselor CAEN se va majora cu 20 la suta, de la 514 la 615. Vor exista, in acelasi timp, si numeroase schimbari de coduri. Aproape 58 la suta din modificarile preconizate de coduri vor avea o natura complexa. Modificarile in CAEN Rev.2 vizeaza in principal: detalierea unor activitati, delimitarea activitatilor de reparare, intretinere si instalare masini si echipamente de activitatile de productie, detalierea activitatii de comert cu amanuntul in comert cu amanuntul efectuat prin standuri, chioscuri si piete, evidentiindu-se separat comertul cu produse alimentare, cu textile si cu imbracaminte, crearea unei noi sectiuni Tranzactii imobiliare si trecerea activitatii de dezvoltare si promovare imobiliara la sectiunea Constructii, delimitarea serviciilor care necesita un grad inalt de pregatire de serviciile ce sustin activitatile generale ale intreprinderilor care nu necesita cunostinte specializate, prin crearea a doua noi sectiuni: activitati profesionale, stiintifice si tehnice, respectiv activitati de servicii administrative, activitati de servicii suport. Nu au fost efectuate modificari la sectiunile hoteluri si restaurante, activitati ale gospodariilor private, activitati ale organizatiilor si organismelor extrateritoriale.

Societatile comerciale au in primul rand obligatia ca de la 1 ianuarie 2008 sa recodifice activitatile conform CAEN Rev.2 in raportarile statistice, urmand ca schimbarea certificatului de inmatriculare sa se faca treptat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »