Notari publici sau detectivi voluntari?

Magazin Salajean 9 decembrie 2008 0

Notari publici sau detectivi voluntari?

Printr-o baza de date privind evidenta populatiei, implementata printr-un program informatic pe internet, notarii publici vor putea depista persoanele care folosesc acte de indentitate false. Potrivit unui raport al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), in cursul anului 2008, au avut loc la sediul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) o serie de reuniuni ale grupului de lucru comun Ministerul de Interne – Uniunea Notarilor, referitoare la stabilirea unei solutii de accesare a bazei de date privind evidenta populatiei de catre notarii publici, in scopul depistarii actelor de identitate false ce pot fi prezentate notarilor.

Astfel, in cazul in care o persoana se prezinta la un notar, acesta din urma va trimite catre Directia de Evidenta a Populatiei, pe cale electronica (e-mail), o copie a actului de identitate al clientului. Ulterior, se vor face verificari la serverul central si ni se va trimite copia cartii de identitate, in exact cinci minute, a declarat presedintele UNNPR, Dumitru Viorel Manescu. Initial s-a incercat identificarea persoanelor care folosesc acte de identitate false prin linii telefonice securizate, insa s-a renuntat la idee din cauza costurilor prea mari, de aproape 200 de euro abonamentul. Insa, pentru sistemul informatic pe internet, cheltuielile de implementare se suporta efectiv de uniune. Tot ce se face este din cota de 5 la suta pe care notarii o platesc la uniune: 3 la suta se duc la camerele notariale, iar 2 la suta la Uniunea notarilor.

Astfel, programul va fi functional probabil de la inceputul anului viitor si va consta intr-o retea informatizata, ce va permite o legatura intre birourile notariale si UNNPR, care va relationa cu MIRA. Insa, in discutiile privind functionarea efectiva a proiectului nu s-a precizat cum anume vor actiona notarii. De altfel, notarii vor fi obligati sa duca o munca de detectiv pentru a depista infractorii, si anume, pe cei care folosesc acte de identitate falsa. Iar din moment ce nu sunt platiti pentru o astfel de activitate, notarii publici se vor incadra si ca detectivi voluntari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »