Norul de fosfor provoaca panica printre salajeni

Magazin Salajean 19 iulie 2007 0

Norul de fosfor provoaca panica printre salajeni

Ministerul Sanatatii Publice face un apel la calm in cazul accidentului din Ucraina si recomanda ca masuri de preventie, desi nu exista suficiente date legate de accident, limitarea timpului peterecut in aer liber, cat si prundenta fata de consumul de apa si scaldatul in apele din spatii deschise. Acelasi Minister precizeaza intr-un comunicat ca, in prezent, nu sunt cunoscute o serie de date importante privind norul de fosfor care s-a format in urma accidentului din Ucraina, ca de exemplu concentratia de fosfor, altitudinea la care se afla sau daca acesta se indreapta spre Romania. Ca urmare, oficialii sustin ca nu sunt date suficiente pentru ca specialistii de sanatate publica sa poata stabili masuri concrete cu privire la efectele asupra starii de sanatate a populatiei. In atari conditii, Ministerul Sanatatii recomanda ca masuri de preventie: evitarea expunerii in aer liber, in mod special a persoanelor cu risc (copii, varstnici, bolnavi cronic), limitarea consumului de produse posibil contaminate, consumul de apa potabila controlata si evitarea scaldatului in ape din spatii deschise.

Agentia pentru Protectia Mediului, in cautarea propriei identitati

E lesne de inteles ca Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj ar fi trebuit sa fie una dintre institutiile care sa detina informatii cu privire la subiectul nostru. Insa, am ajuns la concluzia ca realitatea este cu totul alta. Balint Ghizela, sef Serviciu Implementare Politici de Mediu, ne declara pe un ton destul de relaxat: Toate declaratiile cu privire la acest subiect sunt gestionate doar de Ministerul Mediului, acolo unde trebuie sa va adresati. Vazand cum stau lucrurile la nivelul APM, am ajuns la concluzia ca unele institutii, printre care se numara si cea amintita, se gasesc intr-o stare de perpetua cautare a propriei identitati. Insa cel mai dureros lucru este ca aceasta cautare are costuri destul de piperate, cheltuieli care trebuie acoperite cu bani din buzunarul nostru, al contribuabilului. Astfel stand lucrurile, trimisi la plimbare de APM Salaj, am accesat site-ul Miniterului Mediului si Dezvoltarii Durabile, acolo unde am aflat ca ministrul Korodi Attila a anuntat ca, pentru Romania, problema norului de fosfor este incheiata. Cu alte cuvinte, putem sta linistiti, in conditiile in care nu exista nici un pericol pentru locuitorii din tara noastra.

Cu toate acestea, autoritatile romane vor continua, in urmatoarele zile, sa monitorizeze calitatea aerului si a apei in zona de frontiera cu Ucraina pentru a se asigura ca lucrurile sunt in regula.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ne linisteste

Inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum Salaj, Gheorghe Labo, ne spune ca la ora actula, oficial, din informatiile pe care le detine, norul se indreapta spre Polonia. Cel putin pentru moment, se pare ca am scapat. Este posibil, totusi, ca acel nor sa intalneasca anumiti curenti de aer, fapt care ar putea schimba datele problemei, ne mai declara Gheorghe Labo.

Apel la calm

Potrivit scrierilor de specialitate, daca exista fosfor in atmosfera, acesta poate patrunde in organism pe trei cai: respiratorie, cutanata si digestiva.

Ministerul Sanatatii precizeaza intr-un comunicat de presa ca medicii specialisti pot prescrie, daca este necesar, un tratament adaptat in functie de gradul de afectare, concetratia de fosfor acumulat si patologia pacientului.Totodata, Ministerul Sanatatii face apel atat catre populatie, cat si catre reprezentantii mass-media la calm, subliniindu-se faptul ca va aduce informatii, in permanenta, despre masurile ce se pot lua intr-un interval de timp, in functie de situatie.

Si primul ministru Calin Popescu Tariceanu a lansat, marti, un apel la calm in urma accidentului din Ucraina, aratand ca, in prezent, nu exista riscul ca acesta sa patrunda pe teritoriul Romaniei si ca nu exista motive de panica. Premierul a mai aratat ca oficialii ucraineni nu au informat autoritatile de la Bucuresti asupra accidentului si ca reprezentantii Ministerului Mediului analizeaza eventualele masuri care se impun, daca va fi nevoie.

Ucraina, bat-o vina!

Luni seara, un tren format din 15 vagoane incarcate cu fosfor galben a deraiat in apropierea orasului ucrainean Lviv (Lvov), situat in vestul tarii, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera poloneza si 250 de kilometri de Romania. Norul format de aceasta substanta foarte toxica s-a extins pe o suprafata de 86 de kilometri patrati de la locul accidentului, inainte de a se dispersa. La acea data, reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie declarau ca norul de fosfor din Ucraina, produs in urma accidentului feroviar, nu va ajunge in Romania mai devreme de 36 de ore. De atunci, ceasul ticaie si, parca, a inceput sa o ia razna. Sa fie, oare, din cauza caniculei?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »