Norme noi pentru asigurarea obligatorie a caselor

Magazin Salajean 26 iunie 2009 0

Norme noi pentru asigurarea obligatorie a caselorAutoritatile opereaza a 18-a modificare a legislatiei prin care vom fi obligati sa ne asiguram locuintele impotriva calamitatilor naturale. Asigurarea obligatorie a locuintelor se refera strict la despagubiri in cazul unor cutremure, inundatii sau alunecari de teren, care se vor acorda dupa reguli noi.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat, prin intermediul unei informari de presa, ca legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost deja modificata de 17 ori, iar initiatorul, Ministerul Administratiei si Internelor, este in curs de a aduce noi amendamente documentului. De retinut ca un nou set de norme de aplicare a legislatiei a fost publicat in Monitorul Oficial in 2 iunie 2009.

Companiile de profil trebuie sa se autorizeze si sa devina membri ai unui Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), in numele caruia respectivele societati vor incheia politele de asigurare. PAID va fi o societate comerciala cu personalitate juridica si cu profil de asigurare-reasigurare.

In cadrul Pool-ului, societatile asiguratoare vor deveni actionari, dar niciuna dintre ele nu va avea dreptul de a detine mai mult de 15 la suta din actiuni. Se pare ca asigurarile obligatorii vor fi o afacere buna pentru societatile de asigurare, deoarece exista deja o tendinta de suprasubscriere a ofertei de actiuni.

Pe de alta parte, in cazul producerii daunei, asiguratul trebuie sa anunte evenimentul la compania de asigurari la care este arondat in maximum 60 de zile. Concomitent, asiguratul va depune si o cerere scrisa pentru a fi despagubit.

De remarcat faptul ca aproximativ 70 la suta dintre locuintele de la noi din tara au structuri din beton si pereti exteriori din materiale tratate chimic sau termic (sunt de tip

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »