Norme metodologice aprobate pentru Prima casa

Magazin Salajean 16 iunie 2009 0

Guvernul a aprobat duminica normele metodologice cu privire la Programul Prima casa, care include anumite conditii de creditare avantajoase pentru romanii care doresc sa-si cumpere o locuinta. Astfel, conditiile pe care persoanele fizice trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de acest Program sunt: sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane; sa nu aiba in derulare un credit ipotecar; sa dispuna de un avans de 5 la suta din pretul de achizitie a locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro. Mai mult, este bine de stiut ca, prin Programul Prima casa, se poate achizitiona o locuinta cu valoare mai mare de 60.000 de euro, insa atunci beneficiarul trebuie sa dispuna de avansul pentru locuinta, plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si suma de 60.000 de euro.

Persoanele care doresc sa intre in acest program se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii cinci ani de la data dobandirii ei si, de asemenea, se obliga sa constituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, o ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate.

In ceea ce priveste bancile care doresc sa participe la acest Program, acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba acoperire teritoriala la nivel national si judetean si sa indeplineasca conditiile privind costul creditarii. De asemenea, au fost puse conditii maximale bancilor in ceea ce priveste costul finantarii, respectiv, pentru creditele in euro acestea sa fie determinate de rata dobanzii EURIBOR la trei luni, plus o marja de maxim 4 la suta. Pentru creditele in lei, costurile vor fi determinate de ROBOR la trei luni plus o marja de maxim 2,5 la suta.

Bancile care doresc sa intre in Programul Prima casa nu trebuie sa perceapa comision de rambursare anticipata, iar contractul de credit sa nu contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia. Durata maxima a creditului este de 30 de ani. In fine, bancile vor avea la dispozitie 7 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice sa raspunda ofertei guvernamentale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »