Norme europene pentru deseurile de echipamente electrice si electrocasnice

Magazin Salajean 28 martie 2007 0

In Romania ar trebui sa functioneze pana la 30 aprilie 2007, un sistem de colectare, si reciclare a produselor electronice si electrocasnice. Potrivit unei Directive a Uniunii Europene, colectarea acestor deseuri trebuie facuta intr-o cantitate de cel putin 4 kilograme pe cap de locuitor pe an, pana la 31 decembrie 2008.

Acesta a fost al doilea subiect dezbatut in cadrul intalnirii de informare a administratiilor publice locale, din comunele arondate statiilor de transfer a deseurilor, respectiv Ileanda, Sarmasag, Zimbor si Cehu Silvaniei, de luni, 26 martie. Aurica Grec, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, a afirmat ca, pentru realizarea implementarii prevederilor Directivei Consiliului 2002/96/CE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), transpusa in legislatia romaneasca prin HG 448/2005 si atingerea tintelor prevazute pentru anul 2006, la nivelul judetului Salaj au fost infiintate doua puncte de colectare, respectiv unul judetean in localitatea Mesesenii de Jos si un punct local in municipiul Zalau (oras cu peste 20.000 de locuitori). Societatea care administreaza cele doua puncte de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice este SC Rom Entrans Serv SRL Zalau.

Hotararea are ca obiectiv prevenirea producerii de astfel deseuri denumite DEEE, precum si refolosirea, reciclarea si alte forme de valorificare a acestora, astfel incat sa se reduca volumul de deseuri eliminate. Totodata, prevederile actului normativ interzice producatorilor sa obstructioneze refolosirea DEEE prin impunerea unor caracteristici specifice de proiectare sau prin procedee specifice de fabricare. Exista, insa, si exceptia cazului in care aceste caracteristici specifice de proiectare sau procedee specifice de fabricare prezinta avantaje determinante in ceea ce priveste protectia mediului si/sau cerintele de securitate.

Printre obligatiile pe care le au administratiile publice locale, se numara si cea de a colecta separat DEEE de la gospodariile particulare si de a pune la dispozitia producatorilor spatiile necesare pentru infiintarea punctelor de selectare colectiva a acestora.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, costurile legate de colectarea, tratarea, valorificarea si eliminarea nepoluanta a DEEE provenite de la utilizatori, altii decat gospodariile particulare si generate de produsele introduse pe piata se suporta de catre producatori.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »