Noi reglementari pentru inregistrarea si functionarea societatilor comerciale

Magazin Salajean 5 decembrie 2006 0

Noi reglementari pentru inregistrarea si functionarea societatilor comercialeS-a modificat Legea 31/1990 a societatilor comerciale, mai multe noi reglementari intrand in vigoare din aceasta saptamana, iar altele de la 1 ianuarie 2007. Dat fiind interesul pentru acest subiect, am solicitat directorului Oficiului Registrului Comertului Salaj, Laura Eugenia Vadan, sa ne explice, pe scurt, principalele modificari ale actului normativ ce reglementeaza infiintarea si functionarea societatilor comerciale. Prin urmare: capitalul social pentru constituirea unui SA va fi de 90.000 lei; capitalul social pentru SRL-uri, SNC-uri si SCS-uri se va varsa integral la data constituirii; numarul actionarilor se reduce de la cinci la doi in cazul SA-urilor, legea prevazand doua sisteme de functionare: sistem unitar si sistem dualist.

Sistem unitar si sistem dualist

Societatile pe actiuni pot opta pentru un sistem dualist de administrare, cu separarea atributiilor executive si a celor de supraveghere. Varianta veche a legii prevedea ca o societate pe actiuni este administrata de unul sau mai multi administratori, temporari si revocabili, care pot constitui un Consiliu de Administratie. Consiliul putea delega o parte din atributiile sale unui comitet de directie, ales insa dintre membrii sai. Noua lege mentine sistemul unitar, caruia ii aduce insa o serie de modificari si introduce posibilitatea alegerii unui sistem dualist, format din directori, care detin toate atributiile de conducere, si consiliu de supraveghere, fara atributii executive. Potrivit noii legi, in cazul unui sistem de conducere unitar, administratorii sunt numiti, la fel ca si pana acum, de catre adunarea generala ordinara a actionarilor, cu exceptia primilor administratori, desemnati prin actul constitutiv, noteaza BloomBiz si Mediafax. Ei nu pot incheia cu societatea un contract de munca pe durata mandatului, se mentioneaza in noua lege. In cazul in care administratorii vor sa delege o parte din atributiile de conducere catre directori, majoritatea membrilor consiliului de administratie trebuie formata din administratori neexecutivi. In plus, directorii vor putea fi alesi si din afara Consiliului de Administratie. Printre competentele care vor ramane exclusiv in sarcina administratorilor se numara stabilirea principalelor directii de activitate si dezvoltare a societatii, pregatirea raportului anual, precum si deschiderea procedurii insolventei. CA va supraveghea activitatea directorilor, dar nu le va putea delega toate prerogativele.

Alte multe modificari

Alte modificari aduse Legii 31/1990, conform informatiilor prezentate de Laura Eugenia Vadan, directorul Oficiului Registrului Comertului Salaj: legea permite functionarea mai multor societati la acelasi sediu, daca structura imobilului permite funtionarea in incaperi diferite; s-a schimat cvorumul de prezenta si vot pentru adoptarea hotararilor Adunarilor generale ordinare si extraordinare; administratorii societatii nu pot incheia cu societatea contract de munca, in cazul in care au fost desemnati dintre salariati, contractul individual de munca se suspenda; asociatul unic poate avea calitatea de salariat al unui SRL cu asociat unic, daca nu are si functia de administrator. Alte modificari: primii administratori ai SA-urilor au mandat de cel mult 2 ani, dupa care pot fi realesi pe patru ani; actul constitutuiv se modifica prin hotararea AGA, iar odata cu depunerea actului modificator la Registrul Comertului se va depune si actul constitutiv actualizat, la fiecare modificare adusa; din 1 ianuarie 2007, situatiile financiare anuale si documentele anexate acestora vor fi depuse numai la Oficiului Registrului Comertului; situatiile financiare si actele anexe se depun in 15 zile de la data hotararii AGA la Oficiul Registrului Comertului, existand urmatoarele situatii: pentru societatile comerciale cu cifra de afaceri de peste 10 milioane RON se publica in Monitorul Oficial un anunt prin care confirma depunerea acestor acte, iar pentru societatile comerciale cu o cifra de afaceri sub 10 milioane RON anuntul mentionat mai sus se publica pe pagina de Internet a Oficiului Registrului Comertului, care va permite accesul gratuit in acest scop. O alta modificare importanta: in cazul SRL-urilor cu asociat unic, nu mai este posibila dizolvarea fara lichidare. Nu in ultimul rand, Laura Eugenia Vadan a subliniat ca de la 1 ianuarie 2007, cererile de inmatriculare a mentiunilor si documentelor anexate la acestea in forma electronica avand incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa pot fi transmise prin posta electronica si ca, la cerere, informatiile, copiile, certificatele si certificatele constatatoare pot fi eliberate de Oficiul Registrului Comertului in forma electronica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »