Noapte de cosmar pentru zalauanii din cartierul Bradet

Magazin Salajean 16 iunie 2009 0

Noapte de cosmar pentru zalauanii din cartierul Bradet

Zeci de locatari din cartierul Bradet din Zalau au intrat in panica, in noaptea de duminica spre luni, dupa ce au simtit, atat in case, cat si in strada, un puternic miros de gaz metan. Alarmati si speriati ca nu cumva sa-si piarda agoniseala de-o viata, dar, in primul rand viata, acestia au solicitat interventia reprezentantilor societatii E.On Gaz, care distribuie gaze naturale in zona. Desi, initial, nu s-a putut determina sursa mirosului, reprezentantii furnizorului de gaz au dat vina, ulterior, pe o sticla cu urme de mercaptan, gasita la un tomberon de gunoi din cartier. Asta dupa ce oamenii din zona au fost nevoiti sa petreaca o noapte de cosmar, urmariti de pericolul unei explozii.

Locatarii din cartierul Bradet din Zalau au trait, in noaptea de duminica spre luni, timp de cateva ore, un adevarat cosmar. Duminica, in jurul orei 23, pe strada si in apartamentele blocurilor din cartier a inceput sa se simta un miros puternic de gaze, astfel incat, alertati, oamenii au dat nenumarate telefoane la firma E.On Gaz Distributie. M-am speriat ingrozitor. Simtind mirosul puternic de gaz, am sunat la unul din numerele pentru deranjamente inscris pe factura de consum de la E.On Gaz, sa trimita pe cineva sa verifice daca nu cumva are loc o scurgere de gaze. Mi-am luat actele si banii din casa si am iesit afara, in strada. Sa nu cumva sa explodeze blocul pe noi. Dupa un timp, a sosit si un reprezentant de la E.On Gaz. Trei-patru ore am stat afara, prea speriati sa intram in case, dar mai ales sa nu care cumva vreunul dintre noi sa-si aprinda vreo tigara sau un foc, sa nu sarim in aer, ca si blocul E24, ne-a spus un locatar din zona. Un altul ne-a povestit ca, in zona, nu s-au deplasat cei abilitati sa ia masurile necesare. Am iesit din casa, impreuna cu sotul meu si cu pisica in brate, deoarece se simtea in aer un miros patrunzator de gaz metan. Din pacate, in zona nu am vazut tipenie de pompier, doar doi jandarmi care isi faceau rondul de noapte. Intr-un tarziu, au venit si doi reprezentanti din partea E.On Gaz, care s-au uitat putin prin zona, dupa care au plecat. Nici macar nu ne-a anuntat nimeni daca putem sau nu sa ne intoarcem la casele noastre. Astfel ca am plecat peste noapte la socri, in centrul orasului, fiind prea speriati sa dormim acasa, si-a incheiat relatarea locatarul revoltat din blocul N11.

Doua intoxicatii cu monoxid de carbon

Mirosul de gaze din aer nu doar i-a speriat pe oameni, ci le-a dat si dureri de cap si o stare de ameteala. Astfel ca, in scurt timp, in cartier s-au auzit sirenele ambulantelor, doua persoane necesitand interventie medicala dupa ce au fost intoxicate de mirosul de gaze. Luni dimineata, la ora 1,50, a fost adusa la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, o femeie de 52 de ani, cu intoxicatie usoara cu gaz metan. Pacienta a fost stabilizata din punct de vedere hemodinamic si respirator, dupa care a fost lasata la domiciliu, nefiind necesara spitalizarea, ne-a declarat Codruta Puscas, purtatorul de cuvant al unitatii spitalicesti. Totodata, si Detasamentul de Pompieri Zalau din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj a fost solicitat sa intervina, la ora 1.15, pentru asigurarea zonei Bradet, in care s-au raportat scurgeri de gaze, dupa cum ne-a declarat Andrei Crisan, purtator de cuvant al ISU Salaj.

Sursa mirosului de gaze – o sticla cu mercaptan?!

Potrivit comunicatului transmis de E.On Gaz Distributie, incepand cu ora 23,40, la dispeceratul de urgenta al companei s-au inregistrat mai multe apeluri telefonice din partea locuitorilor cartierului Bradet, prin care s-a semnalat persistenta unui puternic miros de mercaptan in zona. Echipele de interventie ale E.On Gaz Distributie s-au deplasat de urgenta la fata locului si au luat masurile specifice de securizare a zonei. Au fost demarate actiuni ample de verificare a etanseitatii retelei stradale de distributie a gazelor naturale. Insa, in urma detectiilor nu s-au constatat scapari de gaze. Astfel, din cauza persistentei mirosului, mai ales pe strada Avram Iancu, s-a luat masura sistarii alimentarii cu gaze naturale, in zona fiind afectate noua blocuri. Reluarea serviciului de distributie a gazelor naturale s-a facut luni dimineata, incepand cu ora 9, ne-a declarat Oana Trandafir, responsabil PR Regional la Departament Relatii Publice si Comunicare E.On Romania.

Astfel ca, in decursul zilei de ieri, reprezentantii companiei au continuat cercetarile si colaborarile cu autoritatile locale pentru a se identifica sursa de provenienta a mercaptanului. Si rezultatele nu au intarziat sa apara, sustin cei de la gaz. In urma verificarilor in zona, a fost depistat, intr-un container situat pe strada Avram Iancu, in zona blocurilor M5-M7, un flacon care continea urme de mercaptan, a incheiat Oana Trandafir. In consecinta, cazul a trecut in competentele Inspectoratului de Politie Judetean Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »