Ninsorile au pus stapanire pe Salaj

Magazin Salajean 6 februarie 2012 0

Ninsorile au pus stapanire pe Salaj

Zapada cazuta ca o cortina, in weekend, peste Salaj, i-a scos din nou la lucru pe drumari. Timpul lung de care acestia au avut nevoie pentru a curata carosabilul dovedeste ca experienta anterioara, de saptamana trecuta, nu a folosit la nimic. Din nou, drumarii au fost surprinsi de precipitatiile abundente si, din nou, eficienta muncii lor nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor populatiei.

S-a circulat cu multa greutate atat pe drumurile din municipiu, cat si pe cele din judet. Zapada afanata de pe carosabil i-a determinat pe cei mai multi sa renunte la sofat sau sa circule cu viteza redusa. Chiar daca nu s-au inregistrat drumuri inchise sau blocate, au fost situatii in care soferii au solicitat ajutorul drumarilor. In Zalau, vineri dupa masa si seara s-a circulat cu multa greutate, chiar si pe bulevard, dar mai ales pe strazile in panta (una dintre cele mai buclucase fiind la urcarea spre Biserica „Sfanta Vinere” pe langa Kaufland, dar si cea de pe dealul Ortelecului, unde un autobuz cu 40 de calatori se pare ca a derapat in sant). Pe drumurile nationale, vineri noaptea, a fost nevoie de tractarea a 20 de autovehicule, care, desi au fost echipate corespunzator, nu au reusit sa urce Mesesul.

In conditii de iarna, pe drumurile nationale

Traficul rutier s-a desfasurat, vineri, in conditii dificile pe drumurile nationale din Salaj, in special pe DN1C, peste culmea Mesteacanului, la limita judetului cu Maramures, si pe culmea Muntilor Meses, pe drumul E81, care face legatura intre Zalau si Cluj, pe carosabil fiind zapada afanata. Actiunile de deszapezire au fost ingreunate de ger, sarea imprastiata pe carosabil neavand efect la temperaturi mai mici de -7 grade Celsius. “Vineri de dimineata, de la ora 5-6, ninsoarea nu s-a oprit deloc in tot judetul. S-a circulat in conditii dificile pe toate drumurile. Cel mai greu a fost pe DN1C, peste culmea Mesteacanului catre Maramures, si pe culmea Muntilor Meses, pe drumul E81, care duce la Cluj. Am scos toate utilajele de deszapezire pe drumuri, dar intampinam mari dificultati din cauza gerului. Pe Meses temperatura a fost de minus 11 grade Celsius, iar sarea nu mai are niciun efect sub minus 7 grade, pe carosabil ramane zapada afanata. Situatia este asemanatoare si pe Mesteacan, dar si pe Valea Somesului este foarte frig”, a declarat seful Sectiei Drumuri Nationale Zalau, Mircea Crisan. Cu toate ca pe carosabil s-a aruncat clorura de calciu, care este mai eficienta decat sarea la temperaturi scazute, din cauza ninsorii de vineri zapada s-a asternut in urma masinilor de deszapezire. Potrivit sursei citate, in judet nu au fost inregistrate probleme, iar utilajele vor ramane pe trasee atat timp cat va fi nevoie. „Pana acum, nu am inregistrat probleme. Traficul se desfasoara greu, dar nu am avut blocaje sau incidente de acest gen. Noi avem utilajele mobilizate pe trasee, dar chiar si asa conducatorii auto nu au ce sa caute in trafic daca nu masinile pregatite de iarna. Mai ales autoutilitarele si tirurile risca sa ramana inzapezite si blocate daca nu au anvelope corespunzatoare”, a declarat Mircea Crisan. Pe cei peste 270 de kilometri de drumuri nationale din Salaj actioneaza pentru deszapezire 22 de raspanditoare de material antiderapant prevazute cu lama, cinci utilaje unimog cu raspanditor si lama, opt incarcatoare, doua utilaje caterpilar cu lama, un autogreder si un tractor.

Vineri seara doua tiruri au fost nevoite sa opreasca pe dealul Varsoltului, neputandu-si continua urcusul decat dupa ce s-a aruncat sare si nisip. In noaptea de vineri spre sambata, un tir gol (neechipat corespunzator) si 19 autovehicule cap tractor (fara remorca) care mergeau spre Danemarca (din Ilfov) au fost tractate pe E81 pana in varful Mesesului. Mircea Crisan a explicat ca cele 19 masini au fost echipate corespunzator, cu cauciucuri noi si de iarna, acestea insa nu au putut urca din cauza lipsei contragreutatii remorcii. Sambata si duminica dimineata, pe E81 s-a circulat in conditii de iarna, dar fara probleme. Drumul era curatat, doar ici-colo erau portiuni cu pelicule de zapada. Directorul Sectiei de Drumuri Nationale Salaj a aratat ca a fost nevoie sa intervina, alaturi de reprezentantii firmelor care au preluat intretinerea drumurilor nationale din judet (Asocierea Euro Construct cu firmele TransBitum si SC Drumuri si Poduri) si angajatii si utilajele proprii al SDN (cu 3 unimob-uri cu raspanditoare si lama, doua caterpilar si un autogreder). Aceasta decizie a fost luata pentru ca pe Meses, la Nusfalau si pe Valea Somesului temperatura aerului a scazut pana la minus 11 grade Celsius in timpul noptii de vineri spre sambata si la minus 16 in noaptea de sambata spre duminica iar sarea nu si-a facut efectul, mai mult chiar, la Rastoci, doua masini cu sare au avut probleme la urcarea dealului. Ieri dimineata, pe dealul de la Mesteacan carosabilul era acoperit cu un strat subtire de zapada. Mircea Crisan a precizat ca, pe Meses, s-au aruncat vineri si sambata 250 de tone de sare si nisip.

„Nu au fost reclamatii”

Directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Salaj, Mircea Ghiurco, a precizat ca vineri, sambata si duminica dimineata nu au fost probleme pe drumurile judetene. „Participantii la trafic au inteles ca se circula in conditii de iarna si si-au echipat autovehiculele corespunzator. Nu a fost receptionata nicio sesizare la dispeceratul de interventii, unde putem fi contactati pentru a interveni, la numarul 0260-614128”, a aratat reprezentantul CJ. Acesta a spus ca se poate circula pe oricare drum judetean, ca nu a fost oprita sau blocata circulatia nicaieri. Mircea Ghiurco a mentionat ca Primaria Agrij intretine drumul judetean de pe varful Mesesului (de pe E81) la Treznea si Poic, Primaria Boghis se ocupa de portiunea Nusfalau-Boghis-Simleu Silvaniei, alte 40 de primarii au in intretinerea lor drumuri judetene si comunale de pe teritoriul lor administrativ. In plus, patru societati actioneaza pe zonele: Ciucea-Varsolt-Crasna-Zalau-Creaca, Simleu Silvaniei-Badacin-Chiesd, Jibou-Surduc-Cernuc si Cehu Silvaniei-Benesat.

La Zalau, sarea si nisipul sunt pe fundul sacului

La Zalau, asa cum a afirmat purtatorul de cuvant al firmei Citadin, Paul Maghiu, s-a lucrat in „flux continuu vineri, sambata si duminica, inclusiv pe perioada noptilor”, cu 11 utilaje, raspanditoare de material antiderapant, patru pluguri si lame. „S-au aruncat pe strazile municipiului 200 de tone de sare si nisip, in stoc ramanand 300 de tone, cantitate care va fi suficienta pana la sfarsitul zilei de azi (luni), urmand ca aprovizionarea sa fie asigurata in timp util. Prioritare au fost iesirile din oras, bulevardul, caile de acces spre Spital si strazile de pe traseele Transurbis”, a mentionat reprezentantul Citadin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »