Nici nu stiati cu cate se ocupa ANCA

Magazin Salajean 29 mai 2007 0

Nici nu stiati cu cate se ocupa ANCA

Dosarul care trebuie pregatit pentru obtinerea fondurilor europene nu este floare la ureche pentru nimeni. Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) ofera fermierilor consultanta gratuita pentru proiectele mai mici de 10.000 de euro si contra unui comision pentru cele care depasesc aceasta suma. Tariful perceput de ANCA pentru elaborarea documentatiei in proiectele de peste 10 mii euro se incadreaza intre 1 si 5 la suta din valoarea totala a investitiei. Pentru proiecte de pana in 10.000 de euro nu percepem tarif, serviciile sunt gratuite. In cazul sumelor mai mari de 10.000 de euro, tarifele sunt platite dupa implementarea proiectului, dupa ce intra banii de la UE. Daca proiectele nu sunt eligibile, am muncit degeaba si nu aplicam niciun tarif, a declarat directorul general al ANCA, Viorel Morarescu. Tarifele percepute vor fi folosite de Agentie pentru constituirea de venituri proprii.

In afara de elaborarea dosarului pentru accesarea fondurilor europene, ANCA ofera si alte servicii, gratis sau contra cost. Contabilitatea pentru ferme este taxata cu 300 de lei pe trimestru. Asistenta tehnica la intocmirea documentatiei necesare constituirii de forme asociative se face contra sumei de 300 de lei. ANCA organizeaza si cursuri pentru formare profesionala cu un tarif de 20 de lei pentru inscriere, 40 de lei pentru obtinerea certificatului de calificare. Cursul pentru carnetul de conducere a tractorului, organizat tot de ANCA, costa 60 de lei. Serviciile acordate firmelor care participa la targurile si expozitiile organizate de Agentie sunt taxate cu 100-300 de lei, iar organizarea de loturi demonstrative si ferme pilot costa intre 200 si 500 de lei. ANCA are in subordine 42 de oficii judetene, iar la nivel comunal functioneaza peste 500 de centre de consultanta.

Printre activitatile ANCA se numara organizarea de actiuni gratuite de popularizare, consultanta, asistenta tehnica, instruire si pregatire profesionala, sprijinirea producatorilor agricoli la accesarea fondurilor si acordarea de consultanta investitorilor straini din agricultura.

ANCA acorda asistenta si pentru subventiile de la Politica Agricola Comuna.

ANCA si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au incheiat la inceputul anului un protocol de colaborare prin care ANCA va informa fermierii cu privire la conditiile care trebuie indeplinite pentru a primi subventiile europene pentru agricultura, se mai arata intr-un comunicat al ANCA.

APIA este institutia care va implementa masurile din Politica Agricola Comuna, distribuind platile directe din cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) din Fondul European pentru Garantare in Agricultura.

Deoarece ANCA se ocupa de acordarea de asistenta si consultanta tehnica pentru accesarea rapida a fondurilor structurale, a sistemului de sustinere a producatorilor agricoli si a altor programe de finantare, potentialul de diseminare al acestei agentii poate fi folosit si pentru informarea producatorilor agricoli cu privire la SAPS.

Oficiile Judetene de Consultanta Agricola (OJCA) vor informa fermierii asupra: conditiilor de eligibilitate pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru a putea accesa fondurile financiare; obligativitatii respectarii bunelor conditii agricole si de mediu (GAEC); termenelor-limita de depunere a cererilor de plata pentru SAPS; sanctiunilor de natura financiara sau penala pentru nerespectarea conditiilor de eligibilitate sau a celor prevazute de GAEC; masurilor de plati compensatorii pentru zonele cu handicap natural; semnificatiei suprafetei de referinta din Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS); scopului controalelor efectuate pe teren.

De asemenea, consultantii agricoli vor acorda asistenta de specialitate pentru completarea cererilor de plata (SAPS) si pentru identificarea parcelelor in blocurile fizice pe materialul grafic (harti).

Accesati

http://www.consultantaagricola.ro/

pentru toate detaliile.

Vaida Bela, director adjunct al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Salaj, ne-a declarat ca toate cele mentionate mai sus au fost si sunt aplicabile in judetul nostru, prin activitatea conducerii Oficiului, prin cele 14 centre locale de consultanta agricola si prin echipa care s-a constituit pentru sprijinirea fermierilor de a accesa programe cu finantare europeana. Fireste, vom reveni asupra subiectului, pentru a vedea la modul concret cum sta treaba. Prin Salaj.

Pagina realizata de

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »