Nemultumiri ca la piata

Magazin Salajean 8 iunie 2007 0

Nemultumiri ca la piata

De cand in Sarmasag a mai ramas o singura piata autorizata, localnicii din zona coloniei miniere sunt mereu nemultumiti. Drumul de aproximativ 2.5 kilometri pe care il au de parcurs in fiecare miercuri pentru a ajunge la piata din centrul satului, la care se adauga alti 2.5 kilometri pe care ii au de facut la intoarcere, li se pare lung oamenilor, in conditiile in care il strabat pe jos si incarcati cu produsele pe care le-au cumparat. Nemultumirile satenilor sunt indreptate impotriva autoritatilor locale, care, impreuna cu Politia locala, le-au desfiintat piata amenajata in curtea fostului bufet din colonia miniera.

De cealalta parte, primarul Keresztes Zoltan a declarat ca tocmai amplasarea nepotrivita a pietei, precum si lipsa retelelor de utilitati in incinta in care aceasta functiona au fost cauzele care au impus desfiintarea ei. Orice piata trebuie sa aiba o infrastructura adecvata, cu retele de utilitati functionale, iar in curtea fostului bufet nu exista asa ceva. Erau doar trei mese, amenajate din placi de beton si tabla, care erau folosite de comercianti, a spus primarul Krestsztes, explicand ca o astfel de piata nu avea cum sa primeasca avizul de functionare din partea Directiei Santitar-Veterinare Salaj si a celorlalte institutii in domeniu.

O piata per comuna

In plus, intr-o comunitate cu 4.000 de locuitori si 5 kilometri lungime, nu se justifica existenta a doua sau a trei piete, a daugat edilul. In aceste conditii, autoritaile administratiei locale au hotarat, la sfarsitul anului trecut, sa concesioneze serviciul de asigurare a unei piete functionale prin licitatie. Pentru o comuna, este suficienta o singura piata. Avem o firma careia i-am concesionat serviciul. Aceasta a facut modernizari, a prevazut spatii pentru comercianti cu mese acoperite pe care acestia sa le inchirieze, un grup sanitar, a fost amenajat accesul in piata, a explicat primarul. Potrivit acestuia, pe langa faptul ca localnicii din Sarmasag au o piata ce ofera conditii bune schimbului comercial, autoritatile locale obtin un venit lunar in urma contractului de concesiune. Nu mai trebuie sa platim noi oameni care sa se ocupe de intretinerea pietei, pentru ca plateste firma cu care avem contract. Lumea care vine la piata este mai multa, de cand aceasta a fost modernizata, asa ca putem spune ca toata lumea este in castig, a spus edilul.

Un ultim aspect vizavi la care parerile sunt impartite este cel al distantei. Potrivit primarului, drumul pe care il au de parcurs pana la piata satenii din zona coloniei miniere este egal cu distanta pe care trebuie sa o faca cei care locuiesc la intrarea in localitate dinspre Zalau. In schimb, oamenii spun alta, si anume, ca de la colonia de mineri si pana la piata din centrul satului distanta e dubla fata de traseul-intrarea in sat dinspre Zalau-piata.

Si capra, si varza

In concluzie, ca in orice situatie, dreptatea ramane undeva la mijloc. Este drept ca schimbul comercial necesita o infrastructura de calitate si ca piata organizata in fiecare miercuri in Sarmasag este una dintre cele mai mari din judet, dar trebuie tinut cont si de faptul ca pentru oamenii care foloseau vechea piata, ar putea fi gasite solutii care sa le permita sa aiba o piata functionala in zona in care locuiesc (eventual tot printr-un contract de concesiune).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »