Ne vom alege furnizorul de energie electrica atunci cand vom avea oferte

Magazin Salajean 11 iulie 2007 0

Ne vom alege furnizorul de energie electrica atunci cand vom avea oferte* este putin probabil ca mai degraba de 2008 consumatorii casnici sa aiba posibilitatea de a-si alege furnizorul de energie electrica

Vasile Filip, directorul Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Zalau, ne-a explicat, cu privire la separarea activitatii de distributie de cea de furnizare, ca in data de 28 iunie a.c. s-a emis Hotararea de Guvern privind reorganizarea prin divizare partiala a Societatilor Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice. Actualele Societati Comerciale de Distributie si de Furnizare vor avea ca obiect principal doar distributia de energie electrica, urmand sa fie eliminata sintagma si furnizare din denumirea lor. Filiala Electrica Distributie Transilvania Nord are in componenta sase sucursale, printre care si sucursala Zalau, care se va numi in continuare Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Zalau. Se infiinteaza noi Societati Comerciale de Furnizare a Energiei Electrice, Filiale ale SC Electrica. Filiala de Furnizare Electrica Transilvania Nord are in componenta sase agentii de furnizare printre care Agentia de Furnizare a Energiei Electrice Zalau, avand ca obiect de activitate furnizarea de energie electrica. Termenul de finalizare a reorganizarii este de 90 de zile de la data publicarii Hotararii de Guvern in Monitorul Oficial, lucru ce asteptam sa se intample in urmatoarele zile, a conchis Vasile Filip.

Pe de alta parte, sa notam si noi ca un numar de circa 70 de companii au obtinut pana in prezent licente pentru furnizarea de energie electrica si efectueaza tranzactii, insa primii consumatori casnici ce isi vor schimba furnizorul vor aparea probabil aproape de finele anului, a declarat, pentru Rompres, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRE), Nicolae Opris. In Romania au fost emise circa 200 de licente de furnizare, dar opereaza doar 67-70 de companii. Consumatorul casnic are, de la 1 iulie, dreptul legal de a-si schimba furnizorul, dar nu poate sa mearga el din furnizor in furnizor, ci trebuie sa astepte sa faca acesta o oferta. Ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa avem primii consumatori casnici ce isi schimba furnizorul, a explicat Opris.

Oficialul ANRE a subliniat ca, in cazul in care furnizorul ales nu mai poate presta serviciul sau majoreaza preturile, consumatorul casnic poate opta la furnizorul de ultima optiune, care ii ofera acest serviciu pana la gasirea altui furnizor, dar nu mai mult de sase luni.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat, citat de agentia mentionata, ca importanta liberalizarii pietei de energie consta in faptul ca, in afara de Electrica, consumatorii isi pot alege un alt furnizor care ofera un pret mai bun. Problema este ca furnizorul va trimite curentul pe aceiasi stalpi care exista. Nu veti gasi maine in fata casei un alt stalp pe care va scrie numele familiei voastre. Nu va avea fiecare familie propria retea pe care o va lua cu ea in rucsac cand va pleca undeva si o va infige in pamant. Reteaua este aceeasi, in consecinta vor fi aceleasi probleme in furnizare. Lucrarile de mentenanta le vor face in continuare companiile care se afla pe acel areal, a explicat Vosganian.

Pentru schimbarea propriu zisa, utilizatorii trebuie sa notifice cu 30 de zile inainte furnizorii actuali. Modificarile se fac fara costuri suplimentare pentru consumatorii casnici. Piata de energie electrica si gaze naturale au fost deschise integral, incepand cu data de 1 iulie 2007, data care a adus cetatenilor din majoritatea tarilor Uniunii Europene posibilitatea de a-si alege furnizorul de energie electrica si gaze naturale, datorita intrarii in vigoare a Directivei europene privind liberalizarea pietei energiei. Fiind vorba de o directiva, stabilirea masurilor de transpunere a prevederilor acesteia in legislatia nationala este de competenta statelor membre. ANRE are obligatia de a informa populatia despre posibilitatea de a alege furnizorul si va colabora cu autoritatile locale in acest sens.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »