Ne dresam copiii sa manance incorect

Magazin Salajean 16 ianuarie 2012 0

Ne dresam copiii sa manance incorectAlimentatia incorecta a copiilor mici si foarte mici accelereaza sansele de imbolnavire a acestora, atat pe perioada de crestere, cat si la maturitate. Potrivit datelor unui studiu recent realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Alfred Rusescu, publicate de Jurnalul National, peste 70 la suta dintre bebelusii din Romania sunt hraniti cu lapte praf, un aliment artificial bogat in E-uri. In plus, foarte multi copii cu varste pana la doi ani sunt hraniti de parintii lor cu pufuleti, biscuiti, cartofi, in detrimentul alimentelor naturale, ecologice (oul, carnea, branza). Din analiza realizata de IOMC, reiese ca dieta minimum diversificata, prin consumul unor alimente din cel putin trei grupe alimentare, nu este asigurata nici macar pentru o treime dintre copiii sub un an. Sistematic lipseste din dieta celor mici carnea si oul. Doar unul din cinci copii au mancat carne si unul din 20 de copii a avut in alimentatie ou in ziua precedenta aplicarii chestionarului. Cei mai multi copii au mancat in ziua precedenta biscuiti, paine, pufuleti si, mai rar, cereale pentru copii. In plus, se mai arata in acelasi studiu ca produsele precum iaurtul si branza nu mai sunt preparate acasa si sunt rar prezente in meniul copiilor, iar dintre fructe, cea mai consumata este banana, deoarece nu necesita spalare sau alta pregatire.

Urmare a alimentatiei dezechilibrate copiii din tara noastra, pot dezvolta boli cu efect pe termen lung, de la afectiuni digestive, alergii, carente de vitamine, boli de inima, diabet, pana la cancer. Cu toate ca aceste aspecte sunt cunoscute de populatie, respectiv, de parinti, copiii sunt hraniti in principal cu produse care contin elemente toxice. Asa cum a apreciat Marius Calinici, medic nutritionist in cadrul departamentului pentru Diabet de la Clinica Salvosan Ciobanca din Zalau, acest fenomen s-a acutizat in Romania in ultimii 20 de ani.

Fondul cultural al societatii il face pe om sa mearga la Fast-Food desi acesta este constient ca nu e bine. Este mult mai usor, chiar daca nu intotdeauna este mai ieftin, sa mancam nesanatos. Alimentatia naturala presupune sa ai timp sa procuri materia de baza si sa ai timp pentru a o prepara. Omul modern, grabit, alege produsele prelucrate industrial din oferta de pe rafturile magazinelor, care contin aditivi, conservanti, esente, coloranti sau suplimente calorice. O astfel de alimentatie pregateste copilul mic si foarte mic pentru diferite boli, obezitate, diabet, boli de inima, boli ale tubului digestiv, alergii. Societatea nu ajuta sa se evite acest consum, omul fiind bombardat de aceste produse. Mai mult, apare si un fel de pervertire, placerea consumului unui anumit tip de alimentatie de la varste fragede, ce ne determina sa ii dresam pe copiii nostri sa manance incorect, a aratat Marius Calinici. Interlocutorul nostru a fost de parere ca in ultima vreme, se observa ca parintii isi indoapa copiii cu prea multa mancare desi acestia au greutatea normala varstei, multi dintre acestia ajungand supraponderali.

Saracia, asa cum a fost de parere un medic pediatru din Salaj, este principalul factor in alimentatia incorecta a copiilor. O familie al carei buget este mic nu-si poate hrani copilul doar cu produse ecologice, deoarece pretul acestora este ridicat si din acest motiv, va oferi copilului alimente care ataca din punct de vedere toxic organismul si pot avea un impact agresiv asupra starii de sanatate nu doar pe moment, ci si in viitor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »