Muzica si zgomotul, butoiul de pulbere din centrul Zalaului

Magazin Salajean 5 octombrie 2011 0

Muzica si zgomotul, butoiul de pulbere din centrul Zalaului

Locatari din fostul bloc Mercur din Zalau ne-au sesizat revoltati, ca sunt deranjati, in special la sfarsit de saptamana, de zgomotul si muzica ce razbate de la unitatile de alimentatie publica aflate la parterul imobilului in care domiciliaza. Acestia ne-au informat ca situatia treneaza de ani de zile, cu toate ca s-au facut reclamatii la forurile abilitate sa ia masuri si s-au dat amenzi, situatia a ramas neschimbata, iar in noptile de weekend nu se pot odihni.

Din anul 2005, la parterul blocului in care locuim, functioneaza discoteca Imperial, iar in imediata vecinatate, restaurantul Alba ca Zapada si terasa Taverna; prin activitatea desfasurata in cursul noptii acestea deranjeaza locatarii din apropiere. Asociatia de proprietari nr. 41, formata din locatarii blocului P+10, a inregistrat la DSP Salaj cu nr. 2687/5 octombrie 2005, o sesizare solicitand masuri pentru asigurarea linistii publice; s-a anexat un tabel cu semnatura locatarilor. Determinarile de zgomot facute in apartamentele 11, 18 si 36, conform buletinului de determinari de zgomot nr 29/21 octombrie 2005, arata ca s-a depasit limita maxima admisa in timpul noptii. Pentru producerea de zgomote repetate s-au aplicat sanctiuni. Aceeasi sesizare a fost adresata Primariei Zalau si Prefecturii Salaj. In data de 5 iulie 2011, revenind cu sesizarea catre Primaria municipiului Zalau, primim raspuns ca SC Club Darly Cafe SRL – unitatea Why Not-fosta Imperial, nu ridica probleme cu privire la tulburarea linistii locatarilor din zona. Mentionam ca aceasta unitate are program de functionare (aprobat de Primarie dupa sesizarea noastra) pana la ora 24 luni, marti, miercuri, joi si pana la ora 4 dimineata vineri si sambata. Consideram ca este o sfidare la adresa noastra si o incalcare a prevederilor legale in vigoare (Legea 61/1991, art. 2 lit. s si Legea 153/2010, art. 2, pct. 29, lege ce modifica legea 61/1991 referitor la tulburarea linistii locatarilor, ne-au sesizat Nicolae si Ileana Garbovan din Zalau, str. Iuliu Maniu, bloc P+10.

Politia Comunitara chemata in instanta

Seful Politiei Locale, Mircea Bara a admis ca in ultimii ani au fost primite mai multe sesizari de la locatarii din blocul Mercur referitoare la tulburarea linistii pe timpul noptii.

Politistii comunitari au raspuns tuturor sesizarilor primite, chiar au fost date amenzi si sanctiuni avertisment, iar administratorii respectivelor unitati au redus volumul sonorului muzicii. Au fost de-a lungul anilor si situatii care s-au rezolvat amiabil, altele nu. In final, pentru faptul ca s-au aplicat si amenzi, Politia Locala a fost actionata in instanta de conducerea unitatii de alimentatie publica si ni s-a solicitat sa facem dovada, prin masuratori, ca a fost zgomot. Noi nu avem aparatura de specialitate pentru a face astfel de determinari, doar Directia de Sanatate Publica ar fi abilitata sa faca constatarile legate de nivelul de zgomot in mediul comunitar, a sustinut Mircea Bara.

Zgomotul nu a fost sesizat de inspectorii Primariei

La nivelul administratiei municipale zgomotul de la blocul Mercur nu a facut valuri, pentru ca inspectorii primariei au constatat ca nu s-au incalcat prevederile legale privitoare la zgomot. Din cele aratate de Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, OG 99/2000, republicata, prevede ca unitatile de alimentatie publica au dreptul sa-si fixeze singure programul, primariile avand rol doar in avizarea acestora. Orarul de functionare a celor trei unitati a fost avizat de Primaria Municipiului Zalau, cu conditia respectarii urmatoarelor norme de liniste si ordine publica prevazute de Leg. 61/1991, republicata: sa aiba personal desemnat care raspunde de mentinerea in permanenta a ordinii; mijloacele audio-vizuale sa functioneze la intensitatea minima, astfel incat sa nu deranjeze linistea vecinilor; dupa ora 22, avand in vedere programul de liniste, sa nu mai foloseasca mijloacele audio-vizuale, instrumentele muzicale, decat la intensitate redusa; sa respecte programul avizat. Conform legii, pentru nerespectarea programului de liniste, amenda este cuprinsa intre 500 si 1500 lei.

Programul avizat de Primarie pentru cele trei societati este urmatorul: SC Alba ca Zapada SRL – non-stop; Club Darly Cafe SRL (Why not?) – 8 -24, vineri si sambata 8 – 4, duminica 10 – 24; SC Doromini Lux SRL 8 – 2, vineri, sambata 8 – 4, duminica 12 – 2. La Primaria Municipiului Zalau a fost inregistrata o reclamatie, care a fost verificata de inspectori. Nu s-a constatat incalcarea normelor impuse prin lege, a precizat Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau.

In zona centrala, zgomotul este peste limita admisa

Potrivit aprecierilor directorului Agentiei de Protectia Mediului Salaj, Aurica Grec, in aceasta situatie Directia de Sanatate Publica ar fi abilitata sa se implice si sa faca masuratorile de zgomot.

Spun acest lucru, deoarece noi facem determinarile pentru zona industriala, in timp ce aici este vorba de sanatatea publica, respectiv, de un spatiu de locuit. Pe de alta parte, si Primaria Zalau care a dat autorizatie si Garda de Mediu Salaj ar trebui sa fie implicate in solutionarea acestui caz, a subliniat Aurica Grec.

In replica, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Salaj sustin ca institutia lor nu are competente in acest sens.

Determinarile de zgomot se fac doar de catre persoane abilitate si cu echipamente acreditate, insa o masuratoare izolata, facuta la un moment dat, nu poate fi concludenta pentru a analiza impactul zgomotului asupra starii de sanatate. Este nevoie de un studiu de impact, care sa analizeze variatiile si nivelul zgomotului emis, iar interpretarea se face si tinand cont de zgomotul ambiental care, in zona centrala, este peste limita admisa. Directia de Sanatate Publica Salaj nu are competente in a realiza masuratori acreditate si studii de impact, acestea fiind de competenta Institutului de Sanatate Publica Cluj sau a altor unitati abilitate, a explicat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli.

Cat priveste Garda de Mediu Salaj, comisarul sef al acesteia, Csutak Nagy Erzsebet, ne-a spus ca la nivelul institutiei pe care o conduce nu a fost primita nicio sesizare referitoare la zgomotul din blocul Mercur. In plus, Garda de Mediu Salaj nu dispune de aparatura de masura a nivelului de zgomot omologata si verificata , a afirmat comisarul sef al Garzii de Mediu Salaj.

La Why not? curg amenzile

Administratorul unitatii Why not?, Dorina Breje a admis ca in fiecare weekend primeste amenzi de la Politia Comunitara in urma unor reclamatii referitoare la zgomot, dar a sustinut ca acestea sunt date pe nedrept pentru ca muzica din discoteca nu este la intensitate maxima. Mai mult, aceasta a mentionat ca este ilegal faptul ca Politia Comunitara amendeaza dupa ureche, neavand aparatura de specialitate cu care sa faca dovada ca a depasit limitele admisibile de zgomot. Dorina Breje ne-a spus ca in ultimii noua ani, de cand functioneaza spatiul respectiv, s-au primit periodic reclamatii, si alternativ, in anumite intervale de timp, au fost lasati in pace de catre locatari.

In anul 2005, domnul Garbovan a facut masuratori in cateva apartamente pentru a proba nivelul de zgomot, dar la acea actiune noi nu am fost invitati sa participam. Institutia care a facut aceste masuratori nu era omologata in acest sens si noi am contestat atunci decizia luata, respectiv suspendarea autorizatiei de functionare. Mai mult, in 19 februarie 2005 s-a realizat un tabel cu semnaturile locatarilor unde nu s-au facut masuratori, intre care figura si o familie, Kun, la care domnul Garbovan avea masuratorile facute. In final, in 4 martie 2005 am primit din nou autorizatia de functionare, a precizat Dorina Breje.

Administratorul Why not? a mentionat ca a antifonat interiorul spatiului de alimentatie publica pe care-l detine, ca in extrasul de Carte Funciara unitatea este incadrata ca discoteca, si ca nu i s-a permis accesul in locuinta familiei care a facut reclamatiile pentru a afla daca este sau nu zgomot asa cum se pretinde.

Sa nu fim bagati toti in aceeasi oala

Nici la restaurantul Alba ca Zapada, muzica nu este la intensitate maxima, sustine Angela Brandea administratorul localului. Aceasta ne-a spus ca doar in anul 2005 a primit o singura amenda, fara o avertizare prealabila, in lipsa ei.

M-am pregatit din anul 2003, de cand aici canta o formatie, tocmai pentru a evita reclamatiile. Au fost montate geamuri speciale si am antifonat peretii. L-am rugat pe domnul Garbovan ca atunci cand este deranjat de muzica sa vina sa verifice in unitate daca i se pare ca este la maxim si de la noi se aude, si sa faca masuratori pentru a se convinge, ca nu cumva sa ne bage pe toti in aceeasi oala. Muzica de la noi nu este data la maxim, interpretii nostri canta chiar incet, o poate confirma si personalul. Daca muzica de la noi ar fi motivul pentru care dansii nu pot dormi, sunt de acord sa renunt la ea, a afirmat administratorul de la Alba ca Zapada.

Angela Brandea a sustinut ca de foarte multe ori zgomotul se aude din parcare, din masinile unor tineri care dau muzica la maxim in vehiculele lor, sau de la unele evenimente din strada, pe care le pot confirma politistii comunitari.

Muzica de la Taverna, abia perceptibila

Nu in cele din urma, asa cum a afirmat administratorul terasei Taverna, situata vizavi de Alba ca Zapada, nici muzica de aici nu ar trebui sa deranjeze locatarii din blocul Mercur.

De-a lungul timpului noi nu am primit nicio reclamatie de la locatari, ori vreun avertisment sau amenda de la Politia Comunitara. De la noi nu are cum sa se auda muzica in blocul de peste drum, pentru ca pe trotuarul de vizavi sunetul este abia perceptibil. Clubul nu functioneaza pe timpul noptii, dar si daca functioneaza, la etajele imobilului nu are cum sa deranjeze, pentru ca nu se aude, ne-a declarat administratorul Taverna.

Istoria, bat-o vina!

Daca nu e nimeni de vina, si lucrurile treneaza de atatia ani, sa fie de vina numai istoria? Probabil in vremurile in care a fost ridicat blocul de locuinte nimeni nu a intuit ca tehnica va invinge structura acestuia si ca peretii imobilului vor intra in rezonanta din cauza basilor. Chiar daca asa cum remarca Nicolae Garbovan, intr-o sesizare adresata Primariei Zalau din anul 2009, destinatia initiala a spatiului de la parter (de magazin universal) a fost schimbata abuziv de prim-secretarul judetului inainte de Revolutie, nu trebuie sa uitam ca blocul este locuit si este compus din 60 de apartamente. Nicolae Garbovan a propus intr-o adresa datata 5 iulie 2011 catre Primaria Zalau si Prefectura Salaj, sa se modifice orarul de functionare, dar acest lucru nu s-a intamplat, desi organizarea de nunti este conditionata de o astfel de restrictie orara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »