Muzica, interzisă seara pe terase?

Magazin Salajean 24 mai 2011 0

Muzica, interzisă seara pe terase?

O petrecere în aparatamentul de la bloc va mai putea fi făcută doar cu aprobarea vecinilor, în timp ce muzica pe terase ar putea fi interzisă după ora 22. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile unui proiect de lege privind asigurarea ordinii şi liniştii publice. Printre altele, acesta mai prevede interzicerea consumului de băuturi alcoolice în parcuri, pe stadioane şi străzi, interzicerea portului oricăror obiecte contondente sau de autoapărare, inclusiv interzicerea cuţitelor de bucătărie în propria maşină. În cazul unor evenimente familiale, depăşirea limitelor de zgomot admise se poate face numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate, este menţionat în proiectul de lege. De asemenea, în localurile publice situate în imobilele cu destinaţia de locuinţă, programul muzical poate fi difuzat după ora 22 doar dacă localul este izolat fonic şi patronii obţin aprobarea scrisă a locatarilor imobilului şi a celor din imediata vecinătate. Primarii din staţiunile turistice vor putea reglementa alte orare de funcţionare ale teraselor după consultarea cetăţenilor.

Proiectul prevede şi limitarea auto-protecţiei. Este interzisă astfel purtarea spray-urilor lacrimogene sau paralizante şi a oricăror obiecte contondente în locuri publice sau mijloace de transport în comun.

Nerespectarea acestei reguli este considerată infracţiune şi ar urma să fie sancţionată cu închisoarea de la şase luni la cinci ani. Pe de altă parte, folosirea unui spray lacrimogen sau paralizant asupra unei persoane sau grup de persoane este sancţionată doar contravenţional, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale. Obiectele contondente şi ascuţite, printre care şi cuţitele, şi dispozitivele care generează şocuri electrice nu vor fi tolerate nici în maşinile proprietate personală, posesia acestora fiind considerată tot infracţiune. Tot între şase luni şi cinci ani de închisoare ar urma să fie pedeapsa în cazul celor care refuză să îşi decline identitatea sau să se legitimeze în faţa poliţiştilor, având şi un comportament jignitor faţă de aceştia. La fel ar urma să fie sancţionaţi şoferii care nu opresc autovehiculul la semnalele poliţiştilor, precum şi cei care scriu în procesele verbale de constatare a contravenţiilor a contravenţiilor expresii jignitoare. Săvârşirea a trei sau mai multe contravenţii în timp de un an, urmate de refuzul de a fi achitate se sancţionează cu închisoarea de la şase luni la cinci ani, susţin cei 42 de senatori iniţiatori ai proiectului.

Totodată, contravenţii vor fi considerate: hărţuirea unei persoane prin apelarea repetată la telefon, sonerie, interfon, bătăi în uşi sau ferestre, în scopul de a-i crea o stare de disconfort, lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor domestice sau de companie care prezintă pericol public pentru persoane şi bunuri de orice fel, inclusiv pentru culturile agricole şi plantaţiile ce aparţin domeniului public sau privat, ori pentru circulaţia rutieră, consumul de băuturi alcoolice pe stradă, în parcuri, stadioane, baze sportive, instituţii culturale şi de învăţământ, săli de spectacole, unităţi economice, mijloace de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi sau alte locuri publice, indiferent de forma de proprietate, relaţiile sexuale în locurile publice.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se va face atât de către agenţii de ordine, respectiv poliţişti şi jandarmi, cât şi de către angajaţi din cadrul primăriilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »