Muzeul Memorial al Holocaustului din Simleu, reabilitat cu 100.000 de euro

Magazin Salajean 22 septembrie 2011 0

Muzeul Memorial al Holocaustului din Simleu, reabilitat cu 100.000 de euro

Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania, aflat in Simleu Silvaniei, va fi reabilitat printr-o investitie de 100.000 de euro, fonduri asigurate de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, JOINT Romania, Comunitatea Evreilor din Oradea si Asociatia Memoriala Hebraica Nusfalau.

Directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Romania, Daniel Stejeran, a declarat ca lucrarile de reabilitare sunt absolut necesare, institutia de cultura avand de suferit in ultimii ani din cauza infiltratiilor de apa din pereti si de suvoaiele care au patruns prin acoperis in salile cu exponate. „Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania va fi reabilitat, in acest sens urmand sa fie folosita suma de 100.000 de euro, fonduri obtinute de la Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, JOINT Romania, Comunitatea Evreilor din Oradea si Asociatia Memoriala Hebraica Nusfalau. Vrem sa inlocuim in primul rand acoperisul cladirii, intrucat este foarte deteriorat si pune in pericol exponatele atunci cand ploua. Sunt lucrari foarte necesare, pentru care ne bucuram ca am obtinut sprijinul financiar respectiv. Speram ca lucrarile sa demareze cat mai curand, ne-am bucura ca ele sa fie finalizate pana la sfarsitul anului”, a declarat Daniel Stejeran.

Potrivit sursei citate, ultimele investitii de acest gen la cladire au fost efectuate in 2005, an in care Muzeul a fost deschis.

Pentru a nu inchide accesul publicului la colectiile Muzeului Holocaustului, conducerea acestuia a decis ca ele sa fie mutate temporar, pe perioada desfasurarii lucrarilor, in cladirea fostei Scoli Evreiesti din Simleu Silvaniei. „Avem colectii de carte veche in limba ebraica, colectii de fotografii si documente care au ramas de la comunitatea evreiasca din Salaj, marturii ale supravietuitorilor Holocaustului, materiale audio – video si materiale documentare, obiecte de cult – printre care o Torah (Vechiul Testament, n.r.) donata de Consiliul Emek-Hefer din Israel. Vrem ca in timpul derularii lucrarilor aceste colectii sa ramana la dispozitia publicului”, a declarat Daniel Stejeran.

Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania a fost deschis la Simleu Silvaniei in 2005, in cladirea fostei Sinagogi Evreiesti din oras. Institutia este unicul muzeu de acest gen din Romania, la Bucuresti si la Iasi fiind deschise doar sectii muzeale dedicate Holocaustului.

In 2011, Simleu Silvaniei a primit vizita ambasadorului Israelului in Romania, Dan Ben- Eliezer, care a participat la festivitatile organizate de Primaria Simleu Silvaniei si de Muzeul Memorial al Holocaustului pentru marcarea Zilei Internationale a Holocaustului. In 2009, fostul ambasador al Israelului in Romania, David Oren, a venit la Simleu Silvaniei pentru a vizita Muzeul Memorial al Holocaustului.

Inaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Simleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Salaj (dupa cea de la Carei, care era inclus in plasa Salaj, n.r.), numarand circa 3.000 de persoane. Aproape toti evreii au fost deportati, insa, de trupele horthyste in Ghettoul Cehei si de acolo la Auschwitz.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »