Muzeul Judetean, sfasiat de coltii politicului

Magazin Salajean 26 octombrie 2006 0

Muzeul Judetean, sfasiat de coltii politiculuiUna dintre institutiile publice de cultura, subordonata Consiliului Judetean Salaj, in speta Muzeul Judetean de Istorie si Arta, risca sa se transforme, in urmatoarea perioada, intr-un adevarat teatru de lupta politica. Marul discordiei in cazul de fata este legat de gatul functiei de director al institutiei amintite, fotoliu care este scos la mezat, pardon, la concurs, nu peste multe zile.

Despre nenumaratele conflicte existente la nivelul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau s-au scris, pana in prezent, poate zeci, daca nu sute de pagini de ziare. In majoritatea cazurilor, divergentele au avut la baza factorul uman, mai precis interesele personale sau de grup ale celor care muncesc in cadrul institutiei. Si de aceasta data (cum alt fel?), la orizont se prefigureaza un adevarat scandal, insa acest fapt se va datora, cu prisosinta, mediului politic. Mai pe intelesul tuturor, asa cum spuneam mai sus, in cursul lunii viitoare, va avea loc un concurs pentru ocuparea postului de director al Muzeului. Atat Elena Musca – actualul director interimar, cat si Ioan Bejenariu si-au exprimat intentiile pentru a obtine functia respectiva. Aici apar si disensiunile pe care le speculam. De ce? Elena Musca este membru PD de cateva luni, in timp ce Ioan Bejenariu face parte din structura PNL Salaj inca din 1993. In atari conditii, se pare ca cine va beneficia de un sprijin politic real, va pune mana si pe functia de director.

Stanca o vrea pe Musca

Elena Musca reprezinta un factor de stabilitate in cadrul Muzeului, avand in vedere nenumaratele conflicte care treneaza acolo. Daca va castiga concursul, cu siguranta nu se va mai auzi de scandaluri in curtea institutiei, sustine presedintele PD Salaj, Viorel Stanca. Fara sa nege o clipa ca pentru functia de director al Muzeului se duc lupte serioase, liderul democrat face unele… referiri si la contracandidatul Elenei Musca: La polul opus, ca factor de instabilitate, se afla familia Bejenariu, care nu face altceva decat sa atate spiritele prin zona. Am spus <>, deoarece sotii Bejenariu lureaza la Muzeu, tine sa precizeze Stanca.

Liberalii si negarea de dragul negatiei

De cealalta parte a baricadei, in coltul albastru al ringului ridicat de Alianta, se afla vicepresedintele PNL Salaj, Cristian Ionescu, care incearca sa infirme imixtiunea politicului in ocuparea functiei de director al Muzeului, astfel incat liderul liberal afirma ca este vorba doar de un post apolitic, acolo… Cu toate acestea, pana la urma, Ionescu face cunoscuta identitatea politica a concurentului Ioan Bejenariu, motiv pentru care renunta la tactica negarii negatiei, spunand ca PNL Salaj isi va sustine politic… membrul. Bine si asa. Cum in situatii similare, greseala recunoscuta se iarta pe jumatate, l-am iertat si noi pe liberal. Tot pe jumatate…

PSD nu se implica, dar s-ar amesteca

Cum toate diferendele au loc in curtea Muzeului si, implicit, a Consiliului Judetean, l-am contactat pe presedintele institutiei amintite, Tiberiu Marc, pentru a afla si punctul sau de vedere cu privire la acest subiect: Consider ca, in cazul de fata, ar trebui sa primeze competenta candidatilor, si nu originea lor politica. Daca partidele respective (n.r. – PNL si PD) au suficienti oameni competenti pentru a obtine postul, nu-i nimic rau in asta, insa… In cazul functiei de director al Muzeului, este vorba de necesitatea gasirii unui bun manager, astfel ca trebuie lasate la o parte anumite… nevoi sau calitati politice. De fapt, calitatea de bun manager ar trebui sa primeze pentru fiecare post.

Subit, ne-am amintit ca Tiberiu Marc este si presedintele PSD Salaj, motiv pentru care am ramas oarecum surprinsi ca, tinand in maini si fraiele Consiliului Judetean, social-democratii salajeni nu au emis inca pretentii pentru marul discordiei dintre PD si PNL. Tot Marc ne explica si motivul pentru care PSD nu este interesat sa intre in ringul de box, instalat deja in curtea Muzeului: Sincer, in primul rand, nu am colegi care sa-si fi manifestat interesul pentru acest lucru. Apoi, va reamintesc ca eu cred cu tarie in depolitizarea functiilor manageriale…. No comment.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »