Muzeul Holocaustului are si o biblioteca cu carte veche

Magazin Salajean 23 februarie 2010 0

Muzeul Holocaustului are si o biblioteca cu carte veche

Muzeul Holocaustului din Simleu Silvaniei are, din aceste zile, si o biblioteca cu carte despre istoria evreilor si despre holocaust, investitia fiind realizata cu sprijinul Jewish Architectural Heritage Foundation din USA.

Directorul Muzeului Holo-caustului Simleu Silvaniei, Daniel Stejaran, a declarat ca initiativa de a deschide o biblioteca in cadrul Muzeului a pornit in urma numeroaselor donatii de carti pe care muzeul le-a primit din partea altor institutii de gen din Israel si a diferitelor ONG-uri din lume.

Oamenii din Simleu Silvaniei trebuie sa aiba acces la istoria orasului. O biblioteca poate face acest lucru, mai ales ca volumele care vor putea fi imprumutate vor fi despre istoria holocaustului si istoria evreilor. Va fi si multa carte veche, pe care am primit-o de la diverse asociatii evreiesti din tara si din strainatate, iar unele volume sunt din colectii personale ale unor cola-boratori de-ai nostri. De asemenea, cel mai mare muzeu din Israel, Yad Vashem, ne-a donat multe carti, a declarat Daniel Stejaran.

Potrivit acestuia, proiectul a fost realizat cu sprijinul Jewish Architectural Heritage Foundation din USA si Asociatia Hebraica din Nusfalau, salajeanul Alexandru Hect fiind vicepresedinte pentru ambele ONG-uri.

Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, Simleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Salaj (dupa cea de la Carei, care era inclusa in plasa Salaj, n.r.), numarand circa 3.000 de persoane. Aproape toti evreii au fost fost deportati, insa, de trupele horthyste in Ghettoul Cehei si de acolo la Auschwitz.

In Simleu Silvaniei functioneaza singurul Muzeu al Holocaustului din Romania, la Bucuresti si la Iasi fiind deschise doar sectii muzeale dedicate acestei teme.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »