Municipiul, mult prea mare pentru paznici atat de mici

Magazin Salajean 16 ianuarie 2008 0

Municipiul, mult prea mare pentru paznici atat de mici

Desi surse diverse confirma marirea numarului de spargeri la nivelul municipiului Zalau, la acest inceput de an, nici unul dintre cei care au obligatii pe linie de securitate a cetateanului nu vor sa-si recunoasca vreo vina. O spargere chiar la redactia cotidianului nostru, o alta la un magazin de motofierastraie, ambele in centrul municipiului, plus o vandalizare a unei firme luminoase (totem) din cartierul Bradet, toate intamplate pe timp de noapte. Trei infractiuni (plus altele de care n-am aflat) despre care toate fortele de ordine din Zalau (politie, politie comunitara, jandarmi) au aflat. Dupa de ce s-au produs, bineinteles. Si tot la fel de bineinteles, nici unul din cei amintiti anterior nu a vazut nimic la momentul producerii lor.

Nu suntem absurzi. Stim ca nu poate sta, pe timp de noapte, un om de ordine la fiecare sediu de firma, chiosc sau panou publicitar. Dar, totusi, cine ne apara si cum?

Drept pentru care am pus mana pe telefon, am sunat, am vorbit si am aflat …

Politia are in patrulare, in Zalau, in medie, 6-8 agenti, jandarmii 3-4 agenti, plus o masina. In fine, Politia Comunitara are pe teren, noaptea, circa 18 persoane organizate in noua echipe de cate doi. Si un echipaj mobil. Un calcul simplu ne arata ca maxim 30 de oameni de ordine sunt de paza, pe timp de noapte, pe raza unui municipiu cu circa 70.000 de locuitori. Unde sunt acestia cand se intampla o spargere? Va dati sema ca justificarile sunt usor de gasit. Dar nu-i prea ajuta pe pagubiti.

Trif Lucian, purtatorul de cuvant al Politiei Comunitare, afirma ca, in conformitate cu statutul, politistii comunitari au competenta doar pentru contraventii simple, cum ar fi cersetoria, de exemplu. Infractiunile sunt, in opinia sursei citate, de competenta exclusiva a politistilor. Din pacate, cei maxim 8 politisti prezenti noaptea pe strazi nu pot face minuni in combaterea infractionalitatii. Gelu Cordea, seful politiei municipale, precizeaza ca majoritatea celor care dau spargeri sunt minori, si, drept urmare, nu pot fi retinuti. Au fost cazuri in care, dupa ce au fost prinsi in flagrant, cercetati si eliberati, au dat o noua spargere, in aceeasi zi, afirma sursa citata. Alti infractori greu de depistat sunt puscariasii veniti in permisie, care dau o gaura si pleaca.

Concluzia? Poate putin rautacioasa, dar pe undeva indreptatita. Toata lumea vrea, dar nimeni nu prea poate. Sau cam asa ceva.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »