Municipalitatea va plăti o chirie de 2.500 de lei pentru magistrala de termoficare

Oficialii Uzinei Electrice Zalău au bătut palma cu membrii Comitetului Creditorilor societăţii E-Star Distriterm în ceea ce priveşte tronsonul de aproape 10 kilometri al reţelei centralizate de distribuţie a agentului termic. Astfel, începând de săptămâna trecută, Uzina plăteşte chirie lunară de 2.500 de lei pentru a i se permite să folosească magistrala în vederea asigurării agentului termic în majoritatea unităţilor de învăţământ din municipiu, pentru cei aproximativ 250 de abonaţi casnici şi pentru cele 46 de instituţii publice. „Uzina Electrică Zalău a semnat un contract prin care se angajează să plătească 2.500 de lei lunar, pe o perioană de şase luni, pentru că utilizează magistrala pentru a furnizarea încălzirii în sistem centralizat”, ne-a declarat Radu Nistorescu, administratorul public al Zalăului.
Potrivit spuselor sale, societatea de termoficare din municipiu a făcut o ofertă de 2.500 de lei, lunar, către Comitetul Creditorilor firmei E-Star Distriterm, din care fac parte reprezentanţi ai Consiliului Local Zalău, ai lichidatorului, ai E-Star şi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sălaj. Contractul dintre cele două părţi a fost semnat fără ca oferta să membrii Comitetului Creditorilor să aibă pretenţii la o sumă mai mare.
Chiria va fi asigurată, într-o primă fază, din conturile Uzinei Electrice, pentru ca mai apoi societatea să-şi recupereze banii de la bugetul local.
Reamintim că furnizarea în sistem centralizat a energiei termice către abonaţii zălăuani a început, şi în acest an, cu întârziere, din cauza unor probleme de ordin juridic. Dat fiind faptul că municipalitatea nu a căzut la un numitor comun cu oficialii companiei E-Star Budapesta, care a deţinut, până nu demult, magistrala, Uzina Electrică nu a avut dreptul legal de a folosi respectivul tronson al reţelei. Aşa se face că, la începutul lunii octombrie, peste 10.000 de copii au zgribulit în şcoli şi grădiniţe, deşi temperaturile scăzute impuneau pornirea încălzirii. În încercarea de a-i convinge pe cei reprezentanţii maghiari să le permită utilizarea conductei, autorităţile locale le-au propus acestora o chirie de doar 500 de lei. Problema şi-a găsit rezolvarea în instanţă, după ce Tribunalul Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare prin care magistrala a trecut din proprietatea Distriterm, în cea a societăţii maghiare.

One Thought to “Municipalitatea va plăti o chirie de 2.500 de lei pentru magistrala de termoficare”

  1. ex primaru

    banii pentru chiria conductei se platesc din bugetul local. De Ce? Noi cei ce nu avem nimic cu aceasta conducta si contribuim la bugetul local prin taxe si impozite ce castigam?Asta nu e hotia primariei?

Leave a Comment