Municipalitatea este nemultumita de calitatea lucrarilor SAMTID

Magazin Salajean 18 octombrie 2007 0

Municipalitatea este nemultumita de calitatea lucrarilor SAMTID

Dupa ce termenul de finalizare a fost amanat de trei ori, lucrarile de modernizare a retelei de apa prin programul SAMTID in cele patru orase din Salaj sunt la sfarsit. Directorul Asociatiei pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes-Tisa, Marcel Zaharia, ne-a declarat ca, dupa doi ani de derulare, lucrarile au fost incheiate, in principiu, pe 17 octombrie, data care este cel de-al treilea termen fixat pentru finalizarea programului SAMTID in Salaj. Programul SAMTID, prin care retelele de apa din cele patru orase salajene au fost modernizate a ajuns, in principiu, la final. Acum se pun in functiune retelele principale din Zalau, fiind scoase din uz cele vechi. Aceasta creeaza unele probleme populatiei, din cauza ca furnizarea apei este oprita pe anumite perioade, dar nu avem alta modalitate de lucru, a declarat Marcel Zaharia.

Asadar, oprirea furnizarii apei in municpiu zilele trecute s-a facut pentru a putea fi pusa in functiune noua retea de conducte. Marcel Zaharia a spus ca varianta opririi apei pentru 24 de ore a fost varianta cea mai buna pentru populatie, avand in vedere ca in mod firesc ar fi trebuit sa se opreasca apa 72 de ore, timp in care sa se dea drumul la noua retea. Am preferat sa lucram in etape, pentru a nu opri apa atat de mult timp. Ca urmare, au fost opriri zilele trecute si vor mai fi, probabil, luni, dar atunci doar pentru cateva ore, a spus Marcel Zaharia.

Potrivit acestuia, chiar daca punerile in functiune vor mai dura zilele urmatoare, OMS Ungaria – firma care s-a ocupat de lucrari – nu va fi supusa la penalitati de catre autoritatile centrale, cele cu care constructorul a incheiat contractul pentru aceasta investitie.

De cealalta parte, primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, si-a exprimat ieri, intr-o conferinta de presa, neincrederea fata de respectarea termenului de finalizare de 17 octombrie. Edilul a spus ca cei care se ocupa de programul SAMTID au mai anuntat si in alte dati finalizarea lucrarilor, dar ca nu au respectat acest lucru. Le-am cerut celor care fac lucrarea ca in momentul in care trebuie sa opreasca apa in oras sa anunte programul opririlor, dar nu am avut nici un raspuns din partea lor. Pentru o buna desfasurare a lucrarilor, si Compania de Apa Somes-Tisa le-a cerut liste cu piesele de schimb necesare la schimbarea conductelor, dar nici ei nu au primit raspuns. In oras inca se lucreaza, asa ca este posibil ca nici termenul de 17 octombrie sa nu fie respectat, a spus Radu Capilnasiu.

Primarul a declarat si in alte randuri ca este nemultumit de programul SAMTID, de refacerile stradale si de aducerea la starea initiala a carosabilului dupa introducerea noilor conducte de apa, spunand ca, din cauza starii proaste a drumurilor din oras unde s-au facut lucrari prin acest program, Primaria a fost nevoita sa desfasoare reabilitari in regie proprie.

Lucrarile de modernizare a retelelor de apa in orasele din Salaj au suferit intarzieri din cauza ca in primavara, timp de aproape doua luni, santierele din judet nu au fost supervizate de o firma de consultanta, asa cum ar trebui conform procedurilor PHARE (program prin care au fost finantate investitiile prin SAMTID).

SAMTID este un program pilot pentru introducerea retelelor de apa, demarat la 15 iunie 2005, in cinci judete (Botosani, Salaj-Cluj, Calarasi, Alba si Hunedoara).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »