Municipalitatea ar putea pierde o finantare de 5 milioane de euro

Magazin Salajean 16 ianuarie 2008 0

Municipalitatea ar putea pierde o finantare de 5 milioane de euro

Primaria Zalau ar putea pierde o finantare Phare 2005 de 5 milioane de euro, destinata soselei de centura, din cauza autoritatilor centrale, care nu se obosesc sa comunice cu judetele. Primarul Radu Capilnasiu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca inca nu a primit nici un raspuns de la Bucuresti privind situatia licitatiei pentru desemnarea constructorului pentru soseaua de centura, dupa ce licitatia a fost contestata de o firma in 5 octombrie 2007. Nu am primit nici acum un raspuns de la Bucuresti, desi am solicitat de nenumarate ori sa ni se comunice care e situatia proiectului. Ne deranjeaza si suntem ingrijorati ca nu avem aceste informatii, mai ales ca suntem beneficiar al proiectului, dar si cofinantator. Ne ingrijoreaza si faptul ca vorbim despre o finantare Phare 2005, in care platile se fac pana in 2009. Proiectul are o valoare de 11 milioane de euro, din care prin Phare avem 5 milioane de euro. Daca se mai intarzie, am putea sa pierdem fondurile, a spus primarul.

Radu Capilnasiu a mai spus ca va trimite o noua adresa la centru, dar se va si deplasa la Bucuresti pentru a lamuri situatia proiectului. Nu-mi explic ce se intampla. Stiu ca sunt formalitati ce trebuie respectate, dar cred ca, fiind vorba de un minister, ar trebui sa fie mai multa deschidere pentru a rezolva problemele din judete, a spus Capilnasiu.

Neoficial, la sfarsitul anului trecut, administratia municipala a aflat ca respectiva contestatie a fost admisa de Comisia de Solutionare a Contestatiilor si ca Ministerul Dezvoltarii a semnat contractul pentru realizarea arterei de circulatie cu Vakand Ungaria – firma care a depus contestatia cu pricina.

Pentru acest proiect – unul dintre cele mai mari initiate pentru Zalau – autoritatile administratiei zalauane intentionau deschiderea santierului in toamna anului trecut, mai ales ca licitatia in vederea desemnarii constructorului a avut loc in 31 mai, castigatorul fiind la acea vreme o firma germana.

Reamintim ca lungimea viitoarei artere de circulatie este de 9.6 kilometri, iar traseul urmat de aceasta porneste din zona Valea Mitii, trece pe langa padurea Aghires si iese langa podul de la intrarea in aceasta localitate.

Valoarea totala a investitiei este de aproape 11 milioane de euro, din care 5 milioane de euro sunt fonduri PHARE, 1.6 milioane de euro sunt fonduri de la bugetul de stat, iar restul sumei reprezinta aportul bugetului local. Referitor la acest ultim aspect, primarul a declarat ca se va incerca obtinerea unor cofinantari, probabil de la Ministerul Transporturilor, intrucat obiectivul nu este strict de interes local, ci de interes regional si chiar national.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »