Muncitorii calificati parasesc Romania

Magazin Salajean 25 ianuarie 2007 0

Muncitorii calificati parasesc Romania

Cel putin 200.000 de persoane din cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord – Vest, care include judetele Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, lucreaza, in prezent, in strainatate. Potrivit aprecierilor presedintelui Agentiei de Dezvoltare Nord – Vest, Tiberiu Marc, numarul persoanelor din aceasta parte a tarii, care vor pleca la munca in strainatate, va atinge, in anii imediat urmatori, cel putin un sfert de milion.

Cifra este ingrijoratoare, avand in vedere faptul ca populatia ocupata civila din cadrul RDNV a fost, dupa statisticile din 2004, in numar de 1.125.300 de persoane. In Salaj, populatia activa a numarat, in 2004, 94.000 de persoane. Datele statistice mai arata la acest segment o scadere apreciabila intre anii 1995 – 2004. Marc a mai fost de parere ca aceasta migrare a fortei de munca va avea ca efecte, pe termen scurt, cresterea necesarului de forta de munca calificata, scaderea calitatii lucrarilor, in special in domeniul constructiilor si transferul intern – extern al fortei de munca.

Pe de alta parte, nici la nivel de tara situatia privind migrarea fortei de munca nu este optimista, peste un sfert din numarul romanilor exprimandu-si dorinta de a muncii in strainatate. Cei mai multi care vor sa munceasca in occident sunt din Moldova, Transilvania si Muntenia. O treime dintre cei care vor sa emigreze sunt tineri cu varsta intre 18 – 30 de ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »