Munca la negru, pedepsita cu amenzi de 69.000 de lei

Magazin Salajean 11 ianuarie 2011 0

Munca la negru, pedepsita cu amenzi de 69.000 de lei

Nu mai putin de 23 de persoane au fost identificate, in cursul lunii decembrie 2010, de catre inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, muncind fara acte legale la 15 angajatori din judet. Acestia din urma s-au ales cu sanctiuni contraventionale cu amenzi in valoare totala de 69.000 de lei. Purtatorul de cuvant din cadrul ITM Salaj, Mariana Pop, a declarat ca in domeniul relatiilor de munca, in cursul lunii decembrie 2010, au fost controlati 171 de agenti economici. La 15 dintre acestia au fost identificate 23 de persoane care lucrau fara forme legale de angajare, fiind astfel sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 69.000 de lei. Pentru refuzul efectuarii controlului un alt agent economic a fost sanctionat cu amenda in valoare de 9.000 de lei, a declarat purtatorul de cuvant.

Potrivit sursei citate, inspectorii de munca au constatat si alte neconformitati pentru care au aplicat insa doar avertismente. Si anume, printre deficientele constatate se numara: neinregistrarea contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic anterior inceperii activitatii, neinregistrarea in termenele legale a contractelor individuale de munca si a actelor privind executarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca ale salariatilor, nedepunerea in termen a declaratiilor de comision, respectiv neplata comisionului datorat si neindeplinirea masurilor dispuse la controlul anterior.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca, in perioada mentionata, au fost controlate 86 de unitati. Trei agenti economici au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 11.500 de lei pentru lipsa materialelor pentru instruirea lucratorilor in domeniul SSM si necomunicarea unui accident de munca la ITM Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »