Munca in conditii de ger – doar cu pauze si ceai fierbinte

Magazin Salajean 2 februarie 2012 0

Munca in conditii de ger - doar cu pauze si ceai fierbinte Temperaturile extrem de scazute din ultimele zile obliga angajatii care desfasoara activitati in aer liber sa munceasca in conditii greu de descris. Prin urmare, patronii acestora sunt obligati sa le asigure o serie de masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate, printre care: pauze mai dese, echipament individual de protectie impotriva frigului si ceai fierbinte.

Avertismentul meteorologic de cod portocaliu de ger emis pentru aproape toate judetele tarii a cuprins, zilele acestea, si Salajul. Prin urmare, conform legislatiei in vigoare, angajatorii persoanelor care lucreaza in aer liber sunt obligati sa ia o serie de masuri de protejare a sanatatii salariatilor.

Potrivit informatiilor furnizate de directorul Inspectoratului Teritorial de Munca, Luminita Nemes, agentii economici care nu respecta masurile de lucru in conditii de frig extrem sunt pasibili de sanctiuni contraventionale. In conditii de ger, angajatorii trebuie sa le distribuie angajatilor ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru pentru persoana pe schimb. In plus, ei trebuie sa le acorde acestora pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, in spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator, si sa le asigure echipamente individuale de protectie impotriva frigului. De asemenea, daca temperaturile extreme se mentin pentru o perioada de cel putin doua zile consecutiv, iar angajatorii nu le pot oferi salariatilor conditiile prezentate anterior, acestia vor fi nevoiti sa ia masuri de reducere a programului de lucru sau de intrerupere colectiva a acestuia, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care acestea nu poate fi intrerupta potrivit prevederilor legale, ne-a declarat Luminita Nemes.

Inspectorii de munca pot dispune controale pentru a urmari daca angajatorii respecta masurile de prevenire a imbolnavirii personalului muncitor. Operatorii economici sunt obligati sa asigure examene medicale la angajare si controale medicale periodice care sa urmareasca depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi scazute, sa le asigure primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara si, dupa caz, sa dispuna trecerea in alte de locuri de munca sau reducerea programului pentru persoanele cu afectiuni cauzate de temperaturile extrem de scazute.

Cu toate acestea, inspectorii salajeni nu au inceput astfel de controale pentru verificarea angajatorilor daca respecta masurile de lucru in conditii de frig extrem. Potrivit sursei mentionate anterior, legislatia in vigoare prevede dispunerea acestor masuri pentru angajatori doar la temperaturi mai scazute de -20 de grade Celsius, valori care nu s-au inregistrat in judet.

Cele mai expuse persoane la munca in conditii de frig extrem sunt cele care lucreaza in constructii, spalatorii auto, ateliere de reparatii auto, chioscuri de alimente, chioscuri de ziare etc. Angajatorii care nu respecta masurile impuse prin lege risca amenzi usturatoare, cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »