Multi salajeni contesta suspendarea permisului de conducere

Magazin Salajean 4 februarie 2009 0

Multi salajeni contesta suspendarea permisului de conducere Mai multi conducatori auto din Salaj au decis sa depuna plangere contraventionala impotriva proceselor verbale de contraventie intocmite de politistii rutieri, pentru suspendarea permisului de conducere. Insa, majoritatea plangerilor au fost respinse prin hotarari judecatoresti ramase definitive. Potrivit unui comunicat de presa din partea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, se arata ca plangerile au fost respinse pentru ca o mare parte din aceste persoane nu cunosc prevederile legale inscrise in articolul 118 din O.U.G. nr.195/2002. La restituirea permisului de conducere retinut, se aduc la cunostinta obligatiile posesorului permisului de conducere care a depus plangere impotriva masurii luate de catre organele de politie, prin intermediul unei dovezi de restituire.

Astfel, cei care nu sunt de acord cu decizia luata de agentul de circulatie, si anume, de suspendarea permisului de conducere, pot depune plangere in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta. Plangerea suspenda executarea amenzilor si sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti. Dovada inregistrarii plangerii, depuse la judecatorie in termen de 15 zile de la comunicare, se prezinta de catre contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator.

In cazul abaterilor savarsite pe raza judetului Salaj, conducatorul auto se va prezenta la ghiseul eliberari permise de conducere retinute din incinta Politiei municipiului Zalau avand asupra sa, pe langa respectiva plangere inregistrata la judecatorie, si urmatoarele documente: copia procesului(lor) verbal(e) contestat(e), dovada inlocuitoare a permisului de conducere in original sau o declaratie notariala de pierdere sau distrugere a respectivei dovezi, in cazul retinerii permisului de conducere, iar in cazul proceselor verbale in care s-au aplicat puncte penalizare, plangerea va fi depusa la secretariatul Serviciului Politiei Rutiere Salaj pentru a fi inregistrata si inaintata spre implementare Compartimentului ABATERI Salaj, se mai prezinta in comunicat.

In termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere. In cazul in care are domiciliul pe raza judetului Salaj, permisul de conducere impreuna cu sentinta civila sau decizia civila avand aplicate pe acestea stampila ramanerii definitive a respectivelor documente, se predau la ghiseul eliberari permise de conducere retinute din incinta Politiei municipiului Zalau.

In ceea ce priveste procesele verbale cu puncte penalizare in cazul carora s-a respins plangerea formulata, contravenientii se vor prezenta cu solutia data de instanta de judecata la secretariatul politiei rutiere Salaj, pentru inregistrare si efectuarea mentiunilor in baza de date. Neprezentarea contravenientului in termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

In cazul in care se admit plangerile formulate impotriva proceselor verbale intocmite de organele de politie de pe raza judetului Salaj, prin care s-a aplicat si masura complementara a suspendarii dreptului de a conducere autovehicule pe drumurile publice, trebuie predata o copie a respectivei hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile secretariatului serviciului politiei rutiere Salaj pentru implementarea solutiei in baza de date proprie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »